Tanügyi változások Nagyszalontán

Bihar megye- A szeptember 15-én induló idei tanévben néhány változás várható a nagyszalontai közoktatásban: az Arany János Elméleti Líceumban öt magyar osztály indul, a két óvodát pedig összevonták.

A változásokról Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatta kedden az Erdély Online-t. Mint ismeretes, Nagyszalontán néhány évvel ezelőtt létrejött egy új magyar iskola, Arany János Elméleti Líceum elnevezéssel. Ez azért bír most különös jelentőséggel, mert annak idején, amíg egy líceum működött, román és magyar tagozatokkal, csupán két magyar osztály volt egy évfolyamon, pillanatnyilag azonban úgy tűnik, hogy az új iskolában a 2013/2014-es tanévben öt magyar osztály fog indulni, amiből két szakosztály- egy eladói és egy építészeti- lesz. Emellett az iskola azt is felvállalta, hogy azok az I-IV. osztályosoknak, akiket a szüleik bevisznek, lehetőségük nyíljék arra, hogy ott tanulhassanak tovább magyar nyelven.

A hajdúvárosban ugyanakkor eddig két óvoda létezett, ezentúl viszont egy óvoda, a Toldi áll majd a gyermekek rendelkezésére, ami Szalonta teljes óvodai oktatását le fogja fedni. Ennek a tanintézménynek a keretén belül kineveztek egy új magyar aligazgatónőt Megyesi Ildikó személyében. Szintén a dél-bihari településhez kapcsolódó hír, hogy míg máshol általában szeptember 16-án, hétfőn tartják a tanévnyitó ünnepségeket, addig Szalontán erre egy nappal korábban, szeptember 15-én, vasárnap kerül sor a református templomban, délelőtt 10 órától.

Ciucur Losonczi Antonius