Tanügyi újdonságok Biharban

Tanügyi újdonságok Biharban
A Bihar megyei Tanfelügyelőség javaslata szerint jövőre 213 kilencedik osztály indulna Bihar megyében a tavalyi 221-hez képest. Ezen belül a magyar osztályok száma nem változik.

 

Amint Dorel Luca Bihar megyei főtanfelügyelő a keddi sajtótájékoztatón elmondta, most terjesztik elő a következő tanévben induló kilencedik osztályok számával kapcsolatos javaslatokat az iskolaigazgatókból, valamint a vállalkozói szféra, az önkormányzatok és a rendőrség képviselőiből álló bizottság felé. Az előterjesztett beiskolázási szám a tanintézetek javaslata alapján történt, a szükséges módosításokkal. Például – mint már olvashatták – azokban az iskolában, ahol a nyári, valamint az őszi érettségi eredményeit összevetve az átmeneteli arány nem érte el a 15%-ot, ott tavalyhoz képest egy kilencedik osztállyal kevesebbet hagynak jóvá.

 

Nagyobb elvárások

 

Szintén eggyel kevesebb osztályt hagynak jóvá olyan tanintézetekben is, ahol a nyári érettségi vizsgán különösen gyengék voltak az eredmények, illetve az esti, valamint a csökkentett látogatású osztályok nagyon rossz eredményeket értek el. Az érintett tanintézetek a következők: a nagyváradi Andrei Șaguna, Mihai Viteazul, Ioan Bococi iskolacsoportok, a Traian Vuia műszaki kollégium, továbbá a szalontai mezőgazdasági iskolacsoport és a borsi Tamási Áron iskolacsoport. A csökkentés értelemszerűen főleg az esti, illetve csökkentett látogatottságú osztályokat érinti, tudtuk meg. Mivel kevesebb ilyen osztály indul jövőre, a tanulók is jobban meg lesznek válogatva, s a főtanfelügyelő szerint az elvárások is nagyobbak lesznek velük szemben.

 

Marad a szám

 

A borsi tanintézetben tehát megszűnik egy magyar tagozatos osztály, viszont egy új magyar osztály alakul a belényesi Ioan Ciordaș műszaki kollégiumban. A várasfenesi és köröstárkányi iskolákban végzett 23 magyar diákot várják ide. „Mivel már korábban felvettük velük a kapcsolatot, arra számítunk, hogy mind a 23 diák ide fog feliratkozni” – mondta Dorel Luca. Mindezek nyomán várhatóan ismét negyven magyar tagozatos kilencedik osztály indul Bihar megyében, ugyanannyi, mint tavaly. Ami pedig a teljes beiskolázási számot illeti: a tavalyi 221, illetve az idén javasolt 223 kilencedik osztályhoz képest 213 osztályt javasol a tanfelügyelőség, a nyolcadikot végzett diákok száma pedig 5964.

 

Új megnevezések

 

A következő tanévtől – részben az iskolai előkészítő osztályok miatt is – változnak a tanintézetek megnevezései. Az I-VIII osztályos iskolák elnevezése ezentúl általános iskola lesz, az I-IV osztályosoké alsó tagozatos iskola; az iskolacsoportok új megnevezése technológiai líceum lesz, a műszaki kollégiumok és főgimnáziumok megtartják elnevezésüket, a teológiai líceumok neve pedig románul „liceu vocațional” lesz – mint érdeklődésünk nyomán kiderült, ennek egyelőre még nem állapították meg a magyar megfelelőjét.

 

Óvodákban is

 

Nagyváradon a tanügyi összevonások nyomán a 66, önálló jogi személyként létező tanintézet helyett 45 maradt, s részben emiatt is úgy tűnik, nem lesznek gondok a fizetések kiadásával az idén. Több iskolához óvodákat csatoltak, így azokban az iskolákban, ahol nincs elég hely az induló „nulladik” osztályok számára, a hozzácsatolt óvodában viszont van, ezek az osztályok akár az óvodákban is működhetnek. Azok a gyerekek járnak majd az előkészítő osztályokba, akik szeptember elsejéig betöltötték a hatodik évüket, s nem jártak óvodai előkészítő csoportba. Ha jártak, akkor elkezdhetik az első osztályt. Dorel Luca ezzel kapcsolatban megjegyezte: felhívta az óvodaigazgatók figyelmét, hogy semmiképp se adjanak ki hamis elismervényeket arról, hogy a gyerek járt előkészítő csoportba. Várhatóan 287 ilyen osztály indul Bihar megyében, s 150 pedagógust fognak alkalmazni e célból.

Neumann Andrea