Tanügyi tiltakozások

Háromnapos tiltakozási akciót szervez a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség (FSLI) október végén a fővárosban, november elején pedig tüntetés lesz, adja hírül a Mediafax hírügynökség.

Október 28 és 30 között a kormány, valamint az USL központi székhelye előtt tüntetnek majd a tanügyi alkalmazottak, s a szolidaritás jeleként a szövetség tagjai szerte az országban fehér karszalaggal a karjukon dolgoznak majd ezekben a napokban. Amennyiben követeléseik nem teljesülnek, november hatodikán a fővárosban tüntetést szervez a FSLI: egy nagyszabású szabadtéri gyűlést, melyet felvonulás követ majd. Amint Ioan Ţenţ, a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség Bihar megyei elnöke kérdésünkre elmondta, ezen az akción mintegy ötvenen vesznek részt Bihar megyéből. Mivel a tüntetés egy szerdai napra esik, a hiányzást mindenki saját maga oldja meg, mondta Ţenţ. Ha ez az akció sem lesz eredményes, valószínű, hogy a következő lépés a „valódi” sztrájk lesz, tette hozzá.

A FSLI követelései közé tartozik az, hogy 2014-től a Bruttó Nemzeti Össztermék minimum 6%-át szánják az oktatásra, továbbá hogy a közalkalmazottak személyzeti költségeire szánt összegen belül nőjön a tanügyi személyzeti költségek aránya; több szempontból is módosítani szeretnék a tanügyi törvényt, többek között a tanügyi alkalmazottak statútuma tekintetében. Új bérezési törvényt szeretnének, amely azt is tartalmazza, hogy a kezdő tanárok fizetése nőjön 50%-kal, továbbá hogy a maximális és a minimális alapfizetés közötti arány legyen kettő az egyhez.

Az érdekképviselet a tanügy politikamentesítését is kéri, oly módon, hogy az adott tanintézet közösségének legyen döntő szava abban, hogy ki legyen az iskola igazgatója, s ne politikai szempontok szerint dőljön el. A tanterv átgondolását és a felmérések változtatását is szükségesnek tartja a szövetség. Álláspontjuk szerint a tanulás során a gondolkodás fejlesztését és nem az információk átadását kellene kihangsúlyozni, a felmérések során pedig arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy a diákok mennyire képesek gyakorlatba ültetni az elsajátítottakat.

Címkék: ,