ERDON Bulvár

2007.11.12. 07:31

A norvég protestáns egyház a homoszexuálisok felszenteléséről dönt

<p>Hétfőtől Norvégiában a luteránus egyház zsinata arról tanácskozik, engedélyezzék-e homoszexuálisok felszentelését. A rendkívül kényes kérdésben, amely akár egyházszakadáshoz is vezethet, pénteken dönt a 84 tagú vezető testület.</p>

A zsinat vezetője az AFP-nek azt mondta: fogalma sincs arról, hogyan alakul a szavazás, jelenleg 50-50 százalék a kérdéshez konzervatív, illetve liberális szemlélettel viszonyulók aránya. A Lillestroem városában tartandó ötnapos tanácskozáson megvitatják, alkalmazhat és felszentelhet-e az egyház saját nemükhöz vonzódó nőket vagy férfiakat lelkipásztornak, diakónusnak, vagy kántornak.

A tervezett végszöveg a kérdésben az utolsó szót a helyi vezetőknek adná: azok, akik úgy döntenek, továbbra is elzárkózhatnának homoszexuálisok alkalmazásától. A konzervatívok az egyházszakadást sem tartják kizártnak, mert az ótestamentumi Mózes harmadik könyvének egyik versére (20:13) hivatkozva bűnnek tekintik az azonos nemhez való vonzódást. A norvég lakosság 85 százaléka tagja a luterán egyházközösségnek, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a tagságot a születéskor automatikusan megkapják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!