Tanügy: ismét változások jönnek

Tanügy: ismét változások jönnek
Hozzászokhattak az érintettek, hogy szinte minden évben változik valami a romániai tanügyi rendszerben. Az USL-kormány vezetője most újabb módosításokat vetített előre.

 

Március 31-ig választaniuk kell a szülőknek, hogy előkészítő osztályt, iskolát vagy óvodát preferálnak-e gyermekeik számára – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök. Hozzátette: a következő napokban folytatják a tanüggyel kapcsolatos újabb elképzeléseiknek kidolgozását, Remus Pricopie szakminiszter, sőt Liviu Dragnea közigazgatási miniszter bevonásával. Ponta úgy véli, új ötleteik kivitelezésekor logisztikai gondokkal szembesülnek majd, főleg az óvodákban.

Részletek

A március 31-i határidő közérthetőbben arra vonatkozik, hogy a szülő nyilatkozhat: azt szeretné-e, hogy maradjon még egy évet óvodában, előkészítő csoportban a gyermeke, vagy iskolában folytassa tanulmányait. Ami az iskolákat illeti, ott nagyjából megfelelő számú terem áll rendelkezésre, viszont ha az óvodában akarnak még hagyni sok gyermeket, ott gond lesz az elhelyezéssel.

Egy héttel ezelőtt Ponta még amellett kardoskodott, hogy az úgynevezett nulladik osztály mindenképp visszatérjen az óvodai szintre idén, s ezért vitába szállt tanügyminiszterével is. Daniel Funeriu volt szakminiszter szerint ha ez bekövetkezne, akkor 150.000 három év alatti gyermeknek nem lenne helye az iskola előtti oktatási rendszerben. Pricopie tárcavezető két hete még azt mondta, ebben az időszakban csak a beiratkozások ügyéről fognak dönteni, más módosításokról nem tárgyalnak – ez is változott azonban. Ecaterina Andronescu, a PSD oktatásügyi politikusa a választások előtt még azt ígérte, elemzik a helyzetet, és annak nyomán döntenek majd arról, hogy az iskolai oktatásban maradjon-e az előkészítő osztály. Ezzel ellentmondott Ponta kormányfőnek, aki szerint az iskolában való meghagyás „hülyeség”.

Más jellegű tanügyi információ, hogy a szaktárca és a munkavállalói érdekvédelem egyetértésre jutott abban, hogy módosítsák a tanügyi törvényt. Ezúttal olyan értelemben változtatnának a jogszabályon, hogy megtarthassanak a rendszerben 40.000 tanítót és óvodai alkalmazottat (akik zömének nincs szakképesítése, ezért elvileg menniük kellett volna).

Szeghalmi Örs

Címkék: ,