Tanügy 2014: megint változások

Tanügy 2014: megint változások
Szinte minden évben módosul valami a tanügyi rendszerben. Hogy idén főleg mi várható, azt ismertetjük a következőkben. Az egyetemi felvételik is változnak például 2014-ben.

A líceumba való felvétel a képességfelmérő vizsgán elért jegy 75 százalékos arányban való beszámításán alapszik majd idén. Ugyanakkor az egyetemek a felvételik során nem vehetik számításba ezután a jelentkezők középiskolában kapott érdemjegyeit. Ez csak kettő azokból a fontosabb tanügyi módosításokból, amelyek idén lépnek életbe.

2014-ben a líceumi felvételi az eddigi 50 százalék helyett 75 százalékban múlik majd a képességvizsgán elért átlagosztályzaton, 25 százalékban a gimnáziumi jegyek számítanak.

Egyéb változások

Idén lesz először értettségi szimuláció a 11. osztályosoknak. Ezt a jelenlegi szakminiszter annak reményében vezette be, hogy a diákok aztán jobban odafigyelnek majd magára az érettségire. Mint ismeretes, az elmúlt években ugyanis jelentősen csökkent a megmérettetést sikeresen vevők száma.

A vonatkozó jogszabály ugyanakkor három új felmérőt is bevezet: a 2. osztály végén (írás, olvasás és matematika), a 4. osztály végén (román nyelv/anyanyelv, írott szövet értése és matematika), 6. osztály végén (román nyelv és idegen nyelv, matematika és természettudományok).

Ugyancsak idén változik a felsőoktatásba való felvételi rendszere: megszűnik az, hogy az egyes egyetemek, szakok dönthetnek arról, figyelembe veszik-e a középsikolában kapott érdemjegyeket a felvételinél. Immár egyszerűen nem vehetik figyelembe.

Egy másik előírás szerint a szakiskolát végzettek ezután látogatás nélkülin is folytathatják tanulmányaikat. Bevezetik azt is, hogy a szakiskolás diákok is kaphatnak 50 százalékos kedvezményt a helyi közszállításra. Az egyetemek esetében immár kiegészítő finanszírozási lehetőségek is megnyílnak: cégek és kutatóintézetek is finanszírozhatnak doktori képzéseket.

Tervezik továbbá, hogy 2015-től újra bevezetik azt, hogy a líceumba való bejutás minimális érdemjegy-átlaga 5-ös legyen. 2019-től az országos felmérők, a középiskolai felvételik és az érettségik a PISA-tesztek alapján zajlanak majd. Ez nemzetközi szinten szabványosított felmérési eljárás, amelyet a kidolgozásában résztvevő államok szakértői közösen hoztak létre. Románia 2000 óta vesz részt a tesztelésben. A 2012-ben lebonyolított próbafelmérések szerint a romániai diákok 65 állam közül a 45. helyen vannak a PISA-tesztek alapján.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,