Tankönyveket kínáltak és vettek

Tankönyveket kínáltak és vettek
Nagyvárad – Már hagyomány, hogy a Mihai Eminescu Főgimnázium magyar tagozatos diáktanácsa, a MEDIT tankönyvbörzét szervez tanév elején. Tegnap diákok, illetve már végzett fiatalok gyűltek össze a gimnázium első emeletén, a díszterem háta mögött – ki azért, hogy túladjon tankonyvein, ki pedig azért, hogy kedvező áron juthasson hozzá egyik-másik kiadványhoz.

Fekete Ágnestől, a diáktanács elnökétől megtudtuk: már régóta óta minden évben megszervezik a börzét, mely azért nagyon hasznos, mert a XI., illetve a XII. osztályosok már nem kapnak ingyen tankönyveket, mindahányat meg kell vásárolják, a teljes összeg pedig már tavaly is túllépte a száz lejt. A börzén tehát mindenki jól jár: akik eladnak, legalább visszakapják az egy évvel korábban kifizetett összeg egy részét, akik pedig vesznek, féláron juthatnak hozzá a tankönyvekhez.

A rendezvényen mintegy tízen adtak el tankönyveket és példatárakat, illetve különféle, érettségire előkészítő nyomtatványokat, s körülbelül harmincan jöttek el nézelődni, illetve vásárolni. A XII. osztályosoknak való román nyelv és irodalom tankönyv tavaly 25-30 lejbe került, s most 10-15 lejért lehetett hozzájutni. Azt az „esszés könyvet”, melyből az érettségire tanultak a diákok, tavaly 30 lejért vették meg, s most 15 lejért kínálták. A Metszet-füzetek egy-egy darabjáért, melyek a kötelező irodalmat tartalmazzák, tíz lejt fizettek annak idején az idén végzett tizenkettedikesek, s most öt lejért lehetett ezeket beszerezni.