ERDON Helyi hírek

2008.05.22. 14:28

Szó, kép, hang, szín

<p>Nagyvárad - Szerdán koraeste Carmina Art Simposium címmel tartottak művészi estet a nagyváradi Gheorghe Sincai megyei könyvtár amfiteátrumában.</p>

Bevezetésképpen Traian Stef a könyvtár igazgatója az egybegyűlteknek elmondta, hogy az esemény szervezője Carmen Vasile szopránénekes érdekes találkozót szervezett ezalkalomból, hiszen olyan művészeket hívott meg, akik Romániában születtek, de külföldön lettek híresek. Igaz ez Flavia Cosma, Kanadában élő román költőnőre és Láng Eszter, Erdélyből elszármazott magyarországi festőnőre is, akik személyesen jelentek meg a szimpóziumon. De ugyanez áll Terényi Ede zeneszerzőre is, akinek a muzsikáját idézték fel. Először bemutatkoztak a megjelent meghívottak, Flavia Cosma és Láng Eszter. A festőnő elárulta, hogy mindig szivesen jön haza, majd munkásságára terelve a szót elárulta, hogy eleinte figuratív festményeket festett, majd áttért a nonfiguratív festészti megközelítésre. A bemutatkozások után "szót adtak" Terényi Edének is, azaz  Antoanlea Isaiu zongorakíséretében Carmen Vasile tíz Terényi dalt adott elő, amelyeket a zeneszerző Lucian Blaga verseire komponált. A marosvásárhelyi születésű, nemzetközi hírű zeneköltő dalainak előadása sajnos nem sikerült tökéletesre, már csak azért sem, mert az amfiteátrumban lévő zongora alig volt alkalmas koncertezésre. A zenei blokk után két végzős szini növendék olvasott fel beleélés nélkül néhányat Flavia Cosma verseiből, miközben a közönség a kivetítőn Láng Eszter néhány munkáját láthatta. Ezután ismét Terényi Ede mű következett, ezúttal a Tristan Tzara versekre komponált dalok hangzottak el Carmen Vasile, Antoanela Isaiu és a zörgő, cimbalomhangokat kiadó zongora tolmácsolásában.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!