Tanintézeteket ellenőriztek

Több mint kétszáz Bihar megyei, vidéki iskolát és óvodát ellenőriztek a napokban a Prefektúra, a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP), valamint a Bihar Megyei Tanfelügyelőség képviselőiből álló bizottság csoportjai.

Nem mentek el a megye minden tanintézetébe, ugyanis a több éves tapasztalat az, hogy nem szükséges mindenütt évről évre ellenőrizni, áll a Prefektúra közleményében. Egyebek mellett a javítások, felújítások menetét, a tisztítási, fertőtlenítési munkálatok elvégzését, a világítást, a fűtési alkalmatosságokat, a hulladékkezelés módját, a pedagógusok és a kisegítő személyzet orvosi vizsgálatainak meglétét követték figyelemmel.

A 203 megvizsgált tanintézmény 62 százaléka, azaz 126 rendelkezik működési engedéllyel, 38 százaléka, vagyis 77 pedig nem. Utóbbiak közül van, ahol hiányzik a vezetékes ivóvíz s a rendelkezésre álló ivóvízforrások nem megfelelőek, hiányoznak a belső mosdók, vagy megvannak ugyan, de ajtajuk nincs, hiányzik a kerítés, fémkályhákkal fűtenek télen. Tizennégy tanintézet esetében hamarosan megismétlik az ellenőrzést, ugyanis ottjártukkor folyamatban voltak bizonyos javítások, korszerűsítések, illetve határidőket szabtak meg a hiányosságok orvoslására. Így például Nagybáródon építették a kerítést és zajlottak a vízhálózati javítások, Szászfalván cserépkályhát készültek felszerelni, s a kerítés javítása is folyamatban volt. Érsemjénben a mosdóajtók hiánya, valamint az iskolakerítés hiánya miatt ismétlik majd meg az ellenőrzést. Amennyiben az újabb ellenőrzés során kiderül, hogy a szóban forgó tanintézetekben nem tették meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megkapják a működési engedélyt, bírságokat állapítanak majd meg számukra.