Friss hírek

2006.12.15. 21:42

Prodi túlélte a bizalmi szavazást

<p>Túlélte a jövő évi költségvetéshez elfogadásához kapcsolt bizalmi szavazást a Romano Prodi vezette balközép kormány. Az olasz törvényhozás felsőházában megtartott péntek esti voksoláson az egy fős többségben lévő kabinet végül 162-157 arányban kerekedett felül a Silvio Berlusconi köré szerveződött jobboldali ellenzék felett. Prodi májusi hatalomra lépése óta ez volt a tizedik bizalmi szavazás az olasz parlamentben.</p>

Ha Prodiék vesztettek volna a péntek esti szavazáson, a balközép koalíciónak le kellett volna mondania. Az egy fős többségben lévő kormányt végül támogatták az egyik oldalhoz sem tartozó, korábbi politikai munkásságuk elismeréseként örökös szenátoroknak kinevezett képviselők, így születhetett meg a 162-157-es végeredmény.

A jövő évi költségvetést már korábban elfogadta az olasz parlament alsóháza, ám a szenátus módosított rajta, így most újra visszakerül az alsóház elé - az újabb szavazás időpontja egyelőre nem ismert, de mindenképpen december 31. meg kell tartani.

A 2007-es költségvetés nagy vitákat váltott ki. Adóemelést és számos kedvezmény megvonását irányozza elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!