Tanfolyamok fogyatékkal élőknek

Tanfolyamok fogyatékkal élőknek
A fogyatékkal élők elhelyezkedését hivatott segíteni az az uniós projekt, melyet a Bihar megyei Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság három egyéb intézménnyel közösen nyert meg.

A projekt mottója: úgy nyújts segítséget másoknak, hogy egyedül is tudjanak boldogulni – mondta Lucian Puia, a főigazgatóság (DGASPC) vezérigazgatója a projekt szerda délelőtti hivatalos megnyitóján, a Megyei Tanács nagytermében. A fő pályázó a DGASPC, partnerei pedig a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM), a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Háza, valamint a Human Resoruces Kft.

Kevesen találnak munkát

A DGASPC vezérigazgatója röviden ismertette az igazgatóság legújabb törekvéseit – többek között azt, hogy minél több szolgáltatást kihelyezzenek. A fogyatékkal élőkkel kapcsolatban pedig elhangzott: 97,5% családban él, csak mintegy 2,5% azoknak az aránya, akik központokban laknak. Már ebből is levonható a következtetés, hogy szükség van az őket érintő szociális szolgáltatások fejlesztésére, mondta az igazgató.

A későbbiekben felszólalt Morar Adrian, az AJOFM aligazgatója. Mint megemlítette, 2006 óta működik az ügynökségen belül a DGASPC-vel, valamint az Alsterdorf Alapítvánnyal közösen létesített nagyváradi központ, mely a fogyatékkal élők elhelyezkedését segíti elő, s az eltelt évek alatt mintegy 700 személy fordult ehhez a központhoz segítségért, viszont kevesebb mint 50%-nak sikerült állást találniuk. Crețu Marius, a Bihar megyei Szakszervezetek Művelődési Házának igazgatója már jóváhagyott, illetve engedélyeztetés alatt álló tanfolyamaikról szólt, később Bonchiș Nicolae, a Human Resources Kft. menedzsere ismertette tapasztalatait a fogyatékkal élők munkavállalási nehézségeiről. Dimitrie Muscă, a Megyei Tanács műszaki igazgatója Cornel Popa megyei tanácselnöknek a projekttel kapcsolatos elismerő szavait tolmácsolta, majd elmondta: Németországban még a súlyos fogyatékkal élőknek is van lehetőségük arra, hogy dolgozzanak, nagyon lényeges, hogy hasznosnak érezhessék magukat.

Központok

Mint megtudtuk, a projekt július elsejétől 2015 június 30-ig tart. Ennek az időszaknak a során két olyan központot létesítenek, mely a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedését segíti elő: az egyiket Belényesben, a másikat Érmihályfalván. A helyiségeket a polgármesteri hivatalok bocsátották rendelkezésükre, a projekten belül bútorokkal és számítástechnikai felszereléssel látják el mindkettőt. Különféle tanfolyamokat szerveznek majd itt – több mint 130, fogyatékkal élő személyt szándékoznak kiképezni. Az, hogy milyen tanfolyamokat szerveznek, a pályázaton belül végzett közvélemény-kutatás során derül majd ki. A tanfolyamok időtartama alatt a résztvevők havi 450 lej támogatást kapnak, továbbá szállításukat és étkeztetésüket is biztosítják. A tervek szerint mintegy 250 fogyatékkal élő számára fognak tájékoztatást és segítséget nyújtani az elhelyezkedésben, támogató csoportokat alakítanak, különféle tájékoztató és motiváló rendezvényt szerveznek. Ahhoz, hogy valaki részt vegyen a tanfolyamokon, feltétel, hogy legyen fogyatékossági igazolványa, de az is fontos, hogy megfelelő motivációval rendelkezzen, hangzott el.

Neumann Andrea