médiadíj

2021.11.18. 12:30

Keleti Éva fotóművész kapta az NMHH Goldmark Péter Károly-díját

Éles Gabriella, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Műsorfigyelő Osztályának vezetője, valamint Keleti Éva fotóművész kapta az NMHH idei Goldmark Péter Károly-díját – tájékoztatott a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

Budapest, 2020. szeptember 11. Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, a zsûri tagja beszél a Magyarország 365 fotópályázat sajtótájékoztatóján a Bálna Budapest kulturális központban 2020. szeptember 11-én. A tavalyinál is többen küldtek eddig képet a Magyarország kormánya által szeptember 1-jén másodszor meghirdetett fotópályázatra. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével és a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttmûködésben kiírt pályázatra ezúttal is három kategóriában - Természet és táj (egyedi és sorozat), Épített és tárgyi örökség (egyedi és sorozat), valamint Életképek (egyedi és sorozat) - várják a pályamûveket. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A közlemény szerint idén Éles Gabriella több mint húszéves hatósági munkáját, valamint Keleti Éva fotóművész évtizedeken átívelő életművét jutalmazták a 2015 óta évről évre kiosztott NMHH-díjjal, amelyet a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytatott kimagasló színvonalú, több évtizedes kiemelkedő munka, életmű jutalmazására hoztak létre.

– A média által uralt korban a figyelem a legnagyobb érték. Mi, a média szabályozói most két olyan emberre szeretnénk felhívni a figyelmet, akik művészi szinten figyelnek – fogalmazott köszöntőjében Aranyosné Börcs Janka, a hatóság főigazgatója a járványvédelmi okokból szűk körben, szerdán tartott rendezvényen az NMHH Ostrom utcai székházában.

Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla-, Radnóti, Táncsics- és Prima Primissima-díjas Érdemes művész 1951-ben hagyta ott az ELTE fizika-kémia szakát, hogy a fotózásnak élhessen. 1955-ben kezdett az MTI jogelődjénél, a Magyar Fotónál dolgozni – idézték fel a közleményben.

– Sokat tett azért, hogy a fotóriport ne csupán a szöveget illusztráló másodrendű műfaj legyen, hanem erőteljes, önálló médium – írták, hozzátéve, hogy a díjazott elnöke volt a Magyar Fotóriporterek Társaságának, és nagy szerepet vállalt a Word Press Photo kiállítások hazai megszervezésében is.

A közlemény úgy folytatódott, hogy Keleti Éva a Magyar Távirati Irodán kívül az Új Tükör, a HT Press, a Gamma Képügynökség és az Europress fotószerkesztőségeit is vezette. Albumsorozatokat szerkesztett archív fotókincsekből, és a tehetséggondozásban is élen járt. Egyedi látásmódjával iskolát teremtett a színházi fényképezésben, sokan pedig a portréiért rajonganak. Majdnem harminc év szünet után néhány éve ismét fotózni kezdett, a Műcsarnok 2019 végén nagyszabású retrospektív kiállítást rendezett képeiből – olvasható az NMHH közleményében.

Hozzátették, hogy a művésznőnek Meszleny László, a Médiatanács tagja adta át az elismerést, aki felelevenítette első gyerekkori rácsodálkozását Keleti Éva képeire az Operaház folyosóin.

– Nagyon örülök a díjnak, és köszönöm a kitüntetést. Egész életpályámért hálával tartozom mindazoknak, akik segítségemre voltak az elmúlt kilencven évben és egész Magyarországnak – mondta az emlékérem átvételekor Keleti Éva a közlemény szerint.

A másik díjazott, Éles Gabriella – az NMHH Műsorfigyelő Osztályának vezetője – pályáját 1999-ben, még a hatóság jogelődjénél, az Országos Rádió és Televízió Testület Irodájában kezdte meg, majd az NMHH Hivatalában folytatta.

Kimagasló érdemeket szerzett az új, innovatív vizsgálati módszerek meghonosításában. Pályája egybeesett a duális médiarendszer, azaz a közszolgálati és a kereskedelmi médiumok párhuzamos működésének kiépülésével, az intézményes médiaszabályozás megszületésével és nem utolsósorban a környező világ technológiai fejlődésével – olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy munkavégzése közben a teljes képet tartja szem előtt, ezzel pedig az egész hazai médiaágazatra hatással van. Teherbírása, szorgalma legendás munkatársai körében. Munkáját szolgálatként fogva föl közösségben gondolkodik, ezért nemcsak közvetlen munkatársai, hanem a szolgáltatók képviselői is mindig számíthatnak rá – méltatták a díjazottat.

Éles Gabriella a díj átvételekor úgy fogalmazott, hogy hálás az elismerésért és azért is, mert végig olyan munkatársak álltak mellette, akiknek segítségében és szakértelmében mindig megbízhatott.

Borítókép: Keleti Éva a Magyarország 365 fotópályázat sajtótájékoztatóján 2020. szeptember 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában