Tanévnyitók Nagyváradon

Miután a Tanügyminisztérium egy héttel elhalasztotta a tanévkezdést, felmerült a kérdés, hogy melyik nap lesznek megtartva a tanévnyitók. Kiderült, hogy ezt az iskolák maguk dönthetik el.

„Minden iskola maga dönti el mikor tartja meg a tanévnyitó ünnepélyt” – jelentette ki Ecaterina Andronescu tanügyminiszter. Több tanár is elégedetlen volt azzal, hogy szeptember 15-én, szombaton tartsák meg az évnyitót az iskolákban. Arra a kérdésre, hogy kötelezhetik-e a tanárokat, hogy szombaton is elmenjenek az iskolába a tanügyminiszter azt válaszolta, hogy ezt a tanügyi intézmények szintjén kell eldönteni. A Tanügyminisztérium szeptember 3-án jelentette be, hogy az új tanév szeptember 17-én kezdődik, egy héttel később a tervezettnél. A döntést azzal magyarázták, hogy számos szülői kérés is érkezett ezt illetően, valamint így a tanintézményeknek is több idejük van a felkészülésre. Andronescu hozzátette, hogy a tanév kezdésének eltolása szeptember 10-ről 17-re lehetővé teszi, hogy az iskolák megoldják a még fennálló problémákat, főleg azoknak az intézmények esetében fontos ez, ahol ez évtől felkészítő osztályok is indulnak. Az iskolai év első fele december 21-ig tart.

Tanévnyitók

Az idei tanévnyitó ünnepségek a nagyváradi magyar iskolákban a következő program szerint zajlanak: az Ady Endre Elméleti Líceumban szeptember 17-én, hétfőn 10 órától kezdődik az évnyitó. A Mihai Eminescu Főgimnáziumban hétfőn 9 órától lesz megtartva az ünnepség az iskola udvarán. A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium évnyitója szintén hétfőn 10 órától kezdődik az Nagyvárad-olaszi református templomban. A Szent László Római Katolikus Gimnázium tanévnyitója szeptember 17-én 9 órától lesz a székesegyházban, míg a Szacsvay Imre Általános Iskolában 8.30-tól kezdődik a tanévnyitó az Eminescu utcai épület udvarán.

Nagy Noémi