Tanévnyitó ünnepség a magyar iskolában

A legkisebbek áthaladtak a jelképes kapun
A legkisebbek áthaladtak a jelképes kapun
A margittai Horváth János Elméleti Líceumban szeptember 11-én 9 órai kezdettel tartották meg a tanévnyitó ünnepséget. A kisépület udvarán gyűltek össze a diákok a legkisebbektől a líceumosokig. Az iskola vezetői közül elsőként Nagy Gabriella igazgatónő mondta el ünnepi gondolatait.


Kun Tünde magyar nyelv és irodalom tanárnő vállalta a moderátori szerepet és egy Márai Sándor idézettel indított, mely arról szólt hogyan válhatnak ünneppé a hétköznapok. A továbbiakban köszöntötte a jelenlévő városvezetőket, az iskola vezetőségét, érdekvédelmi szervezetünk vezetőjét, valamint mindenkit, aki részt vett az új tanév indítóján. Ezt követően az ország- és nemzeti himnuszunk hangzott el. Az iskola vezetői közül elsőként Nagy Gabriella igazgatónő mondta el ünnepi gondolatait. „Vége a nyárnak, eljött az ősz, a gondtalan vakációzás után a gyermekeket újra várja az iskola, a tanulás kötelezettsége és öröme” -, mondta a bevezetőben, majd kiemelte, hogy az iskola nagy szeretettel várja a nyári élményekkel gazdagodott, kipihent diákjait. Az elkövetkező 35 hét újra a tanulásról, az ismeretek gyarapításáról fog szólni. Ezt követően a tanulás elindítóit, a tanítókat köszöntötte, akik felsegítik a diákokat az első lépcsőfokra. Ők kezdik el csiszolni a csiszolatlan gyémántot, hogy igazi értékét megmutathassa, majd átadják a tanároknak, hogy tökéletesítsék a munkát. Nekik is kijár az elismerés, hiszen segítenek a diákoknak álmaik megvalósításában. A diákokat is köszöntötte legkisebbektől-legnagyobbakig és köszönetet mondott nekik, amiért a margittai magyar iskolát választották. E tekintetben a szülőknek is köszönetet mondott. Azt tanácsolta, ne a kész megoldást adják gyerekeiknek egy probléma esetében, hanem vezessék rá őket a megoldás útjára.

45 osztály, 8 óvodai csoport

A tanügyminiszteri évnyitó köszöntő román és magyar nyelven egyaránt elhangzott. Deák Andrea és Bondár Piroska igazgatóhelyettesek bemutatták a most induló osztályokat, valamint tanítóikat, osztályfőnökeiket. Idén a Horváth János Elméleti Líceumban, Magyarkéccel együtt, 45 osztály és 8 óvodai csoport indul el a tanulás útján. Ez számszerűleg 1026 iskolást és 150 óvodást jelent. Pocsaly Zoltán polgármester azt latolgatta, hogy a természetben az ősz az elmúlás évszaka, az iskolában pedig a kezdeté. Újra élettel, gyermekzsivajjal telik meg az iskola. A kicsik elkezdik a tanulás útját, a nagyobbak folytatják, de nekik is egy új tanév kezdete a mai. A természet alvásra készül, a diákok az aktív iskolai életre, hogy tudásukat gyarapítsák pedagógusaik irányításával. Befejezésül közölte három kívánságát: A két iskola közötti terület megvásárlása, optimális tanulási/tanítási feltételek biztosítása és sikeres tanév. Demián Zsolt körzeti RMDSZ-elnök, humorosan indította beszédét, majd azt kívánta a diákoknak, találjanak olyan életutat, mely által boldogok tudnak lenni. Ehhez, nem szükséges okvetlenül felsőfokú diploma, jó szakemberként is lehet boldogan, gondmentesen élni. A társadalmi egyensúlyhoz hozzátartozik az is, hogy legyenek jó és megbízható szakemberek. Kívánom, hogy mindenki sikeres legyen a maga választott úton, mondta zárszavában.

Áthaladtak

A rendőrkapitányság küldötte felhívta a diákok figyelmét arra, hogyan vigyázzanak biztonságukra, melyet követően az igazgatónő megnyitottnak nyilvánította az új tanévet. Mindenkinek azt kívánta, jusson el az Értől az óceánig, majd felkérte az egyik tanulót csengessen be az új tanévre. A legkisebbek áthaladtak a jelképesen felállított és feldíszített iskolakapun, mellyel elkezdődött barangolásuk a tudás hosszú útján. A beszédek között Kocsis Alexa szavalata és Puskás Bíborka énekei színesítette a megnyitó ünnepséget. Magyarkécen 11 órai kezdettel tartották meg a megnyitó ünnepséget.

Szőke Ferenc