Tanévkezdés: közlekedésterror Nagyváradon

A rendőrség a főbb közúti csomópontokhoz rendőröket küldött ki, hogy irányítsák a forgalmat
A rendőrség a főbb közúti csomópontokhoz rendőröket küldött ki, hogy irányítsák a forgalmat
A tanévkezdés nem csak móka meg kacagás és ünnepi hangulat, de egy jókora adag idegeskedés is, különösen azok számára, akik autóval akarnak közlekedni Nagyvárad utcáin.

A rendőrség ugyan a főbb közúti csomópontokhoz rendőröket küldött ki, hogy irányítsák a forgalmat, ami a reggeli órákban hatékonynak is bizonyult, hiszen csak kisebb torlódások alakultak ki. Megváltozott viszont a helyzet fél tíz körül, amikor látványosan megnőtt az autóforgalom, hiszen a tanévnyitók zöme tíz órától kezdődött. A város nagy forgalmú útjain és a fontos közúti csomópontoknál dugók alakultak ki. Komoly torlódás volt az Aradi út és a Vitéz (Decebal) utak kereszteződésében, de itt tíz óra után valamelyest csökkent a torlódás, viszont hosszú kocsisorok alakultak ki a Ghillányi (Cantemir) úton és s Sztaroveszky (Magheru) úton is. Ezeken az utakon csak lépésben lehetett autóval haladni a délelőtti és kora délutáni órákban. A Sztaroveszky úton a villamosok is csak lépésben haladtak előre. Sok autós inkább kikerülte a Sztaroveszky utat, ez a magyarázata annak, hogy a Ritoók Zsigmond (Enescu) utcában is nagy autósorok kígyóztak hétfőn a délelőtt folyamán.

A belvárosban a közlekedést nagyban nehezítették a szűk utcák, a megnövekedett autóforgalom, a különböző javítási munkálatok, valamint a kevés számú parkolóhely is, így az autósok hiába érkeztek meg időben oda ahova akartak, tíz óra magasságában már nem, vagy csak nagyon nehezen találtak maguknak parkolóhelyet. Különösen nehéz volt az autós közlekedés az Eminescu Főgimnázium és a Szacsvay Imre Általános Iskola környékén, ez utóbbi helyszínen annál is inkább, mert a Szaniszló (Eminescu) utca az iskolától az Ady Endre utca kereszteződéséig fél sávon le van zárva, és innen a Széles (Menumorut) utca felé pedig egyáltalán nem lehet autóval közlekedni a Szaniszló utcán. A Szacsvay iskola mellett, a Szentpétery (Iorga), a Szaniszló, a Sall Ferenc (Dunarea) és a Bicazului utcák csomópontjában szinte káoszba fulladt a közlekedés, az autósoknak rendkívüli türelemre, illetve odafigyelésre, valamint önzetlen segítőszándékra volt szükségük ahhoz, hogy kikecmeregjenek abból a csapdából.

Pap István