Tanévet zártak a SZITÁ-sok

Tanévet zártak a SZITÁ-sok
Szerda délután a bábszínházban tanévzáró ünnepségét tartotta a Szigligeti Színház által indított Szigligeti Tanoda (SZITA) II. évfolyamának két csoportja. Egy-egy produkcióval készültek.

Két csoport tartotta tanévzáró ünnepséget: a Hanyecz-Debelka Róbert és Stéfán Bodor Mária bábművészek által felkészített 7 fős A, valamint a Lélek Sándor Tibor és Németi Emese bábművészek által irányított 9 tagú B.

Az év folyamán a gyerekek olyan foglalkozásokon vehettek részt, mint például csoportépítő játékok, bemelegítő ügyességi és koncentrációs gyakorlatok, beszédtechnikai gyakorlatok, a beszédkészség, a kommunikációs képesség fejlesztése, ritmusgyakorlatok, mozgástechnika, csoportos vagy páros bizalomgyakorlatok, valós emberi szituációk, illetve fiktív történések különböző színházi formákban való megjelenítése, az önértékelés és reakcióképesség növelése, az alapvető színházi, dramaturgiai alapfogalmak megismerése és alkalmazása, színháztörténeti ismeretek elsajátítása, bábtörténeti és bábesztétikai ismeretek, bábtípusok bemutatása, nonverbális kommunikációs gyakorlatok, improvizációs játékok, dramatikus játékok, évadzáró produkció bemutatása.

Két produkció

A tanév ismét ünnepi gálával zárult, melynek során a gyermekek bemutathatták az év folyamán készült produkciójukat a családtagok, barátok, valamint a szakma jelenlétében. BotházyDaróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd az A-sok Tolkien meséi alapján készült produkciót mutattak be, míg a B-sek Lélek Tibor: Csapatszellem című írását vitték színre, amelyben a szereplők kissé karikírozott formában önmagukat alakíthatták, és a darab során olyan elemeket mutathattak be, amelyek ízelítőt nyújthattak a tanévben elsajátított dramatikus játékokból, ritmusgyakorlatokból, beszédtechnikai gyakorlatokból.

A rendezvény végén a fellépők és tanáraik egy-egy SZITA-s sapkát kaptak ajándékba.

Ciucur Losonczi Antonius