Tánc/színházi nevelés diákoknak

Tánc/színházi nevelés diákoknak
Szerda délután a Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház együttműködésében készült program zajlott a nagyváradi Szigligeti Színházban.

Egy kőszínház. Egy tánccsoport. Egy igazgató és egy koreográfus. Körülöttük a hazai színház világa. Profilváltás a színházban. Melyik hordához tartozzunk? Hogyan tartozzunk egy hordába?
A három órás program a középiskolás korosztályok számára fogalmazta újra Kun Attila Horda című koreográfiáját egy színházi nevelési előadás keretei közt. A foglalkozás a „hordaság”, az egyén és a közösség viszonyát vizsgálta.
Az alkotók célja az volt, hogy az előadás újrateremtésével lehetőséget adjanak a középiskolásoknak arra, hogy gondolataikat, érzelmeiket és testüket a felkínált problémakör vizsgálatának szentelhessék, fejlesszék aktív értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket a mozgáson keresztül, más szóval: képesek legyenek testük szabad kifejező erejét felnyitni és használni.
Formabontó előadásról volt szó abban az értelemben, hogy a színházi nevelés hagyományos szó-központúsága találkozik a táncszínházi formanyelvvel, az előadás célközönsége pedig a 16-17 éves korosztály volt. Közreműködtek: Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László és Jakab Zsanett táncművészek, Kardos János és Takács Gábor színész-drámatanárok, Kun Attila koreográfus…, valamint a résztvevő tizenéves fiatalok.

Ciucur Losonczi Antonius