Tánclépésekbe rejtett múltmentés Székelyhídon

A három nap alatt elsajátítottakat pengették dallamokká
A három nap alatt elsajátítottakat pengették dallamokká
Hagyományaink, népi értékeink felelevenítése, megóvása és továbbadása a felnövekvő nemzedék számára. Ezzel a céllal szervezték meg Székelyhídon a III. Érmelléki Népművészeti Tábort. A táborzáró napon római katolikus misén vettek részt a fiatalok.


Gyermekzsivajtól, kacajtól és nem utolsó sorban zeneszótól volt hangos a Székelyhídi Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpont augusztus 23–26. között. A helyi strand területére fókuszált eseménysor megmozgatta a környék gyermekeit, idén 70 fiatal jelentkezett táborozásra. A Palczert Judit főszervező, Béres Csilla és Boros Ágota szervezte tábor sikeréhez nagyban hozzájárult a Debreceni Népi Együttes Hercz Vilmos művészeti vezetővel az élen, akik a gyakorlati oktatáson túl, anyagiakkal is támogatták a kezdeményezést. A helyi Gyermek Jézus Otthon szintén kivette a részét a feladatokból, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaiból érkezetteknek többek között szállást, ellátást biztosítottak A foglalkozások egy része a Petőfi Sándor Elméleti Líceum termeiben zajlott. Emellett az égieket is bevonták a sikeres együttlét érdekében, Böjte Csaba szerzetes és Ozsváth József tisztelendő imáikkal jártak közbe. Előbbi által az esemény kapcsán elmondott Kodály Zoltán idézetet a tábor mottójául választották: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

A tábor napközis jellegű volt, így a hét településről összeverbuválódott gyermekek minden este hazamentek. De olyanok is akadtak, akik a tábori napokat (augusztus 23–26.) a strand területén felállított sátrakban töltötték. Az önkéntes segítők is megmozdultak, többen a gyermekek felvigyázásában segítettek, míg mások gyümölcsökkel, kenyérrel és egyebekkel járultak hozzá a tábor sikeréhez.

A gyermekeket két korcsoportba osztva tanítgatták a mozdulatokba rejtett érzésvilágra. A 4–9 év közöttiek a nyírségi játékfűzést sajátíthatták el, míg a kilenc évet meghaladókat szatmári táncokra okították. Heit Lóránd és az Érmelléki Zenekar húzta a talpalávalót, a nagyváradi Vincze Zoltán a nagybőgőt ríkatta. Nagyváradról érkezett Forgács Zsombor táncos, aki szakmai tudását szívesen megosztotta a gyermekekkel. A Béres Csilla vezette helyi Zajgó Néptánccsoport sem hiányzott az eseményről, ahogyan az elmúlt évben épp a népművészeti tábor ideje alatt, Boros Ágota pátyolgatásával életre hívott, Csokalyi Fényes Néptánccsoport sem.

„A ruha teszi…”

A létavértesi (Magyarország) Rozsnyai Gyűjtemény munkatársa, Balla Fruzsina „A ruha teszi…” címmel tartott népviseletekről előadást. Az elmondottakat szemléltette is, egy népi ruhákba öltöztetett fiatal pár közreműködésével. A helytörténeti ismeretek gyarapítása végett Wilhelm Mária nyugalmazott történelemtanár a székelyhídi várról tartott előadást. Mindezeken kívül a népi hajfonás titkaiba is betekinthettek, igaz, ez a műhelymunka leginkább a lányok érdeklődését keltette fel. Szabó László népzenekutató, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa a citerapengetést igyekezett megszerettetni a gyermekekkel. Ez olyannyira sikerült, hogy egy felnőttekből álló csoport is összeverbuválódott tanonckodni. A foglalkozások délelőtt három, délután pedig két órát tartottak. A szabadidőben pedig jutott idő ismerkedésre, strandolásra.

A táborzáró napon római katolikus misén vettek részt a fiatalok. Azt megelőző este szülők, barátok, ismerősök előtt bemutatták a tábor ideje alatt tanultakat. Aki arra tévedt, azt meg is vendégelték, a slambuckirályként is ismert Hercz Vilmos maga készítette az étket.

Palczert Judit főszervező megköszönte a segítők, támogatók fáradozását, a gyermekeknek pedig a részvételt. Az eseményen jelen lévő Béres Csaba székelyhídi polgármester nagyra értékelte a népművészeti tábor létét, mint mondta, egy már nem létező kultúrát sikerült újjá éleszteniük ily módon. Reményét fejezte ki, hogy ez a hagyománnyá érett, nagyszerű kezdeményezés folytatódni fog. Az önkormányzat támogatásáról biztosította a szervezőket. A jó hangulatú táncbemutató táncházzá érett az est folyamán, fiatalok, szőlők és idősebbek együtt ropták a muzsikaszóra. Palczert Judit meg is jegyezte, épp ez az egyik célja a népművészeti tábornak, hogy a különböző generációk együtt legyenek, közelebb kerüljenek egymáshoz.

Borczi Máté