Táncba vitték az óvónőket Székelyhídon

Táncba vitték az óvónőket Székelyhídon
Az elmúlt szombaton a székelyhídi múzeumban gyülekeztek Érmihályfalva és Székelyhíd körzet óvónői, hogy rész vegyenek azon a szakmai gyakorlaton, melynek témája a zene, a zenei nevelés volt.


Összesen 44 óvónéni gyűlt össze a székelyhídi múzeumban, ahol elsőként Beke Anikó körfelelős köszöntötte őket, majd Szabó Csilla, a helyi Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatónője hangsúlyozta az óvodapedagógiai munka fontosságát, felelősségét. Ezt követően bemutatkozott a foglalkozást vezető Benedek Árpád, a nagyváradi Csillagocska óvoda zenepedagógusa. Mint elmondta, 17 éve tart rendszeresen gyerektáncházakat, fontosnak tartva a népi mozgáskultúra gyakorlását és továbbadását, illetve az élő zenét mindezekhez. Nagy hangsúlyt fektet a zenei nevelésre, a hangszeres oktatásra is.

Megfelelő szinten

Mindezek után kezdődött a gyakorlati képzés és elmondhatjuk: könnyű volt mindenkit táncba vinni, hiszen a pedagógusok nyitottak voltak az újdonságok felé. Hogy csak néhányat emeljünk ki a témák közül: a mese és az ének fontosság az óvodai munkában; az anyanyelv és a zenei anyanyelv fejlesztése; a gyerekek zenei hallásának fejlesztése lépésenként; a ritmus, a tempó, a bal és jobb oldalak (irányok) tudatosításának fontossága; ritmushangszerek használata. Mint elhangzott: minden dalból mesét lehet szőni, így a gyerekek jobban meg is jegyzik azt. Összegzésnek is mondható a következő megfogalmazás: az oktatásban a gyerekeknek megfelelő szintet kell használni. A jó hangulatú eseményen a Csillagocska ifjúsági zenekar szolgáltatta a gyakorlatokhoz szükséges muzsikát.

Rencz Csaba