Tánc nyelvén a másság elfogadásáról

Tánc nyelvén a másság elfogadásáról

Nagyvárad – A fogyatékkal élők lehetőségeit, a másság elfogadását hirdeti majd a budapesti Roll Dance együttes a pénteki, nagyváradi előadáson. A szervezők hétfőn számoltak be a részletekről.

A pénteki előadást Biró Rozália alpolgármester védnöksége alatt a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Romániai Máltai Segélyszolgálat nagyváradi munkacsoportja, a nagyváradi Caritas Catolica és a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szervezte, s az esemény médiatámogatója a Bihari Napló.

Hiányosságok

A Caritas Catolica székhelyén tartott hétfői sajtótájékoztatón dr. Földes Béla városi tanácsos, a Máltai Segélyszolgálat nagyváradi vezetője elmondta: a hazai szociális rendszernek nagyon sok hiányossága van, s a civil szervezetek segélyei nem helyettesítik a fenntartott, állandó segítséget, a megfelelő viselkedést. A fogyatékkal élők lehetőségeire, igényeire mutat rá a november 9-i előadás is, mely alkalmat teremt arra, hogy „együtt legyünk” – legalább egy ilyen szabadidős program erejéig. Koncsek Vadnai Zita, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője a Te Lehetőségeid Fesztiváljára hívta fel a figyelmet, mely országszerte ezen a héten zajlik, s szintén a fogyatékosok problémáira hívja fel a figyelmet.

Sokmindenre képesek

Később Nicolae Rusu, a Mozgáskorlátozottak Bihar megyei Egyesületénk elnöke szólalt fel. Mint mondta, a produkcióval azt szeretnék mindenkinek bebizonyítani,  hogy a fogyatékosok sokmindenre képesek, arra is, hogy átlépjék a köztük és az egészséges emberek között lévő, áthághatatlannak tűnő akadályokat. Boros Sarolta egyesületi tag elmondta: meghívókat az egyesület Simion Barnutiu u. 32 sz. alatti székhelyén, illetve a 0259/435405 telefonszámon lehet igényelni, hétköznap 10 és 15.30 óra között. Ezek természetesen ingyenesek.

Az előadás november 9-én, péntek este 18 órától zajlik, a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában (December 1 park). A Roll Dance együttes tagjai egészséges és mozgáskorlátozott személyek, akik együtt táncolnak. Rajtuk kívül a PHOENIX mazsorett gyerekcsoport tagjai és az Orsolya-óvoda növendékei is fellépnek.

Neumann Andrea