Tanárok hangversenye és kiállítása

Tanárok hangversenye és kiállítása
Egy régi hagyományt élesztettek fel a Nagyváradi Művészeti Líceumban: a péntek délutáni előadás során a középiskola tanárai adtak ízelítőt komolyzenei ismereteikből.

Mihaela Bondor iskolaigazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: a művészeti líceum pedagógusai soha nem csupán tanárok voltak, hiszen mindegyikükben ott él a tehetség szikrája, az alkotásra való képesség, s ez az este pont ezt hivatott bebizonyítani. Elismerését fejezte ki velük szemben, s mint hozzátette, reméli, hogy ismét hagyománnyá válnak az iskolában ezek az ünnepségek.

Évforduló

Doina Tătar, a képzőművészeti tanszék vezetője visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a művészeti líceum diákja volt és tanáraik rendszeresen bemutatták tudásukat a különösen népszerű, évente több alkalommal megszervezett ünnepségek során. „Nagyon örülök annak, hogy most hasonló momentumokat élhetek át” – tette hozzá. Egyúttal azt is elmondta: amint az ötletadótól, Ciprian Frunză tanártól megtudta, az ünnepnek különös aktualitása is van, ugyanis édesapja, Liviu Frunză, aki egykor a tanintézet igazgatója volt, pont tizenhat éve költözött el az élők sorából.

Hangverseny

Az ünnepség a tanárok színvonalas előadásával folytatódott. Crişan Éva, Crişan Gheroghe, Radó Judith, Haşaş Pataki Ramona, Lukács Róbert, Réthi Brigitta, Pop Anca, Ion Desanca és Szabó Attila lépett fel, többek között Mozart, Donizetti, Haydn, Bartók műveiből adtak elő részleteket. A díszterem falán, szintén a rendezvény részeként a képzőművészeti tanszék pedagógusainak alkotásai voltak megtekinthetők.

Amint Doina Tătar kérdésünkre elmondta, a hetvenes évek elején a művészeti líceum tanárainak még kötelességük volt időszakonként bemutatni tudásukat, később ez opcionálissá vált, és a rendszerváltás óta, amikor több mint tíz év után újraalakult az iskola, most először szerveztek ilyen ünnepséget.

Neumann Andrea