Tanári küldöttség a városházán

Tanári küldöttség a városházán
Kedden Dacian Palladi, a váradi önkormányzat városmenedzsere egy, hat országból (Litvánia, Törökország, Dánia, Olaszország, Lengyelország, Románia) származó tanárokból álló küldöttséget fogadott, akik valamennyien résztvevői „A ma olvasói, a jövő vezetői” elnevezésű projektnek.

Közel egy órán keresztül állt a rendelkezésükre, bemutatva nekik nagy vonalakban, hogy miként működik a helyi közigazgatás, illetve válaszolt a kérdéseikre. A vendégek többek közt afelől érdeklődtek: mi a különbség a polgármester és a városmenedzser között, mi az utóbbinak a munkaköre és a szerepe, hogy működik a tanügyi rendszer Váradon, milyen terve van az önkormányzatnak arra nézve, hogy a fiatalokat itthon tartsa, melyek a város főbb turisztikai látványosságai.

Az említett projekt 2015-2017 között valósul meg, és az Európai Bizottság finanszírozza az Erasmus-program keretében. A vezető partner Litvánia, Romániát a várad-rogériuszi 16. számú Általános Iskola képviseli. Az általános cél az európai értékek népszerűsítése, a kulturális, nyelvi és egyéb korlátok ledöntése az olvasási készség fejlesztésével, egymás hagyományainak, szokásainak megismerése. Összesen 2000 gyermek érintett benne, a váradi iskolából körülbelül 700 diák.