Tanácsos írásban igényelni a magyar esketést

Hivatásos fordító segítségével sikerült megoldani, hogy magyarul is kimondhassák az igent
Hivatásos fordító segítségével sikerült megoldani, hogy magyarul is kimondhassák az igent
Nemrég írtunk arról, hogy a váradi Polgármesteri Hivatalban akadozik a magyarul történő házasságkötés, mivel a szabadságolási időszakra nem tudták megoldani a megfelelő helyettesítést.

Borzási Kinga nagyváradi lakos megoldást próbált találni az anyanyelven történő házassági eskü kérdésében. Amint az kiderült, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a szabadságolási időszakra nem tudta megoldani a megfelelő helyettesítést, ezért a fiatal menyasszony a Bihar Megyei Tanácshoz fordult segítségért. Annak ellenére, hogy a megyei önkormányzat több megoldást is javasolt a témában, érdemi válasz nem érkezett, és nem is volt képes a Polgármesteri Hivatal érdemben megoldani a problémát.

Hivatásos fordító

Végső megoldásként egy hivatásos fordító segítségével sikerült segíteni, ugyanis a románul felolvasott hivatalos szöveg magyar nyelven is felolvasásra került.

„Életem legszebb napja volt a szombati, és nagyon boldog vagyok attól, hogy sikerült magyarul kimondani a boldogító IGEN-t” – mesélte Borzási Kinga. Szerinte „a fordítóval való megoldás egy jó ötletnek bizonyult, örülök, hogy a Megyei Tanács segítségünkre sietett”.

Megszólaltattuk a témában Szabó Józsefet is, a Bihar Megyei Tanács megyemenedzserét, aki felháborítónak tartja, hogy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal ennyire felületesen kezelte ezt az igencsak érzékeny kérdést. „Anyanyelven történő házasságkötéshez mindenkinek joga van, és ez a jog a vakációs vagy ünnepi időszakra is érvényes kellene legyen. Sajnos az illetékesek erről most megfeledkeztek, remélem, hogy ezt a hét végére már sikerül megoldaniuk” – nyilatkozta a Bihari Naplónak. Zárásképpen arra hívta fel a figyelmet, hogy aki írásban nem teszi le a Polgármesteri Hivatalnál ilyen jellegű kérvényét, az csak erősíti azt a hivatali álláspontot, miszerint csupán elenyésző mértékben kérik a magyar nyelven zajló esketést.

Ciucur Losonczi Antonius