Tanácsok hideg időre

Tanácsok hideg időre
Míg az egészséges emberek szervezete viszonylag egyszerűen és gyorsan alkalmazkodik a hideghez, a betegek, a lábadozók, az idősek esetében még a csekély hőmérséklet ingadozásnak is negatív hatása lehet, tájékoztat a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP).

Többek között a szív és érrendszeri bántalmakban, légzőszervi megbetegedésekben, ízületi gyulladásban, cukorbetegségben, pajzsmirigy megbetegedésben szenvedők esetében jelenthet gondot az átállás, de a veszélyeztetett kategóriák közé tartoznak a kisgyerekek, az idősek, az alkoholisták, a drogfüggők és a hajléktalanok is, továbbá azok, akik rögtönzött fűtési alkalmatosságokat használnak. A DSP a következő óvintézkedéseket ajánlja: legyen biztosítva a betegek többnapi ellátása, mind élelemmel, mind gyógyszerekkel, hogy ne kényszerüljenek kimenni a hidegbe. Legyen egy működő telefonvonal, amelyen keresztül segítséget kérhetnek. Az idősek, betegek mindenképp tartsák a kapcsolatot rokonaikkal, szomszédaikkal, s szükség esetén folyamodjanak hozzájuk segítségért.

A lakásokban a következőket tartsuk szem előtt: biztosítsunk legalább 19 fokos hőmérsékletet a hálószobában; rendszeresen ellenőrizzük a fűtési rendszereket, hogy megelőzzük a tűzeseteket, vagy a szén-monoxid mérgezést (a szén-monoxid nem látszik és nincs szaga). Ha villanypárnát használunk, elalvás előtt kapcsoljuk ki. Ha pedig ki kell mennünk a szabadba amikor nagy hideg van, mindenképp viseljünk sapkát, óvjuk az arcunkat is, különösen a száj és az orr környékét, öltözködjünk vastagon és rétegesen, használjunk kesztyűt, melyet még rövid időre se vegyünk le, s haladjunk egyenletes ritmusban, hogy ne fáradjunk ki. Lehetőleg ne induljunk hosszú útra gépkocsival, de ha ezt nem tudjuk kikerülni, az útvonal eltervezésénél mindenképp vegyük figyelembe az utak állapotát.

Címkék: , ,