Tanácsok enyveskezűek ellen

Tanácsok enyveskezűek ellen
Van aki tolvajlásból él. Ennek a szomorú ténynek egyik oka, hogy mi magunk nem vigyázunk eléggé értéktárgyainkra, otthonunkra. A lakástolvajlást megelõzendõ álljon itt néhány rendőrségi tanács.

Ha már megesett önökkel, hogy lakásukból ismertlenek napközben kiloptak  értéktárgyakat, vagy ha elővigyázatosak akarnak lenni arra nézvést, hogy ilyesmi ne történjen önökkel, akkor fogadják meg a rendőrség alább következő jótanácsait: még ha nagyon rövid időre is hagyják el otthonukat, ha csupán a szomszédhoz ugranak át sóért, vagy cukorért, vagy ha csak a szemetet viszik le, akkor se hagyják nyitva lakásajtajukat! Ne hagyjanak táskát, mobiltelefonokat, egyéb értéktárgyakat az előszobában vagy a fogasra akasztva. Ne tűrjék el lakhelyük környékén a vándor árusokat, a koldusokat és a hajléktalanokat és azokat a személyeket, akiknek gyanús a kinézetük vagy a viselkedésük. Ha azt veszik észre, hogy a lépcsőházból gyanúra okot adó személy lép ki értéktárgyakkal a kezében, igyekezzenek minél több ismertetőjelet megjegyezni róla és hívják azonnal a 112-t.

Mi van, ha csengetnek?

Nagyon figyeljenek oda arra, hogy ki csenget az ajtajukon és kit engednek be a lakásba. Ha az idegen személy hivatalos minőségben mutatkozik be, kérjék el igazolványát és jegyezzék fel az adatokat a dokumentumairól. Ellenőrizzék alaposan azokat a személyeket, akik becsengetnek önökhöz bármiféle javítás, illetékbeszedés, rágcsálóírtás ürügyén vagy akik albérlőnek jelentkeznek. Ne engedjenek a lakásba koldusokat, vándorkereskedőket és más, ismeretlen személyeket. Szoktassák rá gyermekeiket arra, hogy ne nyissanak ajtót idegeneknek míg önök, a szülők nincsenek otthon, és hogy ne árulják el azt idegeneknek, hogy egyedül vannak otthon. És arra is figyeljenek oda alaposan, hogy kikkel barátkoznak a gyermekeik.