Tanácskozás képzésekről, munkahelyekről

Tanácskozás képzésekről, munkahelyekről
A nagyváradi Agora egyetem egy konzultatív találkozót szervezett tanintézetek, intézmények képviselőivel, valamint vállalkozókkal. Munkaerő képzéssel kapcsolatos aspektusokról volt szó.

A találkozót a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezték, az egyetemen belül megalakult Darma elnevezésű vállalkozói központ rendezvényein belül. Amint Dr. Gabriela Bologa rektorhelyettes elmondta, a központ évekkel ezelőtt alakult meg abból a célból, hogy vállalkozásokkal kapcsolatos tanácsokat nyújtson, uniós projektekben is részt vett, jelenleg pedig az elképzelésük az, hogy rendszeres találkozókat szerveznek, hogy tájékozódjanak, mik a munkaerő piac kérelmei és egyúttal tájékoztassanak is továbbképzési lehetőségeikről.

Egyre gyengébben

A kereskedelmi és iparkamara gyűléstermében megszervezett találkozón Constantin Badea, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd az Agora megalapítója, Mişu-Jan Manolescu elnök szólalt fel. Az Agora alapítvány, majd egyetem megalapításáról, eredményeikről, elképzeléseikről szólt. Szó esett külföldi kapcsolatokról és arról is, hogyan állják meg a helyüket azok a fiatalok, akik itt végeztek. Sajnos tudvalévő – hangzott el – hogy a kötelező oktatásban részesülő gyerekek, fiatalok egyre gyengébben képzettek, több mint negyven százalékuk fél-analfabéta, s például sokat mondó, hogy az idei nyári érettségire a líceumok végzőseinek negyven százaléka fel sem iratkozott, a fennmaradók fele pedig megbukott.

Nehezen mozognak

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal részéről Dacian Palladi városmenedzser szólalt fel. Elmondta: az önkormányzatot közelről érintik mind a vállalkozások, hiszen ezek fizetik az adó legnagyobb részét, de az egyetemek is. Sajnálatos módon ez utóbbiakkal kapcsolatban azt konstatálják, hogy „nehezen ébrednek a realitásra”, a kínálatuk nem alkalmazkodik időben az igényekhez, s „a vállalkozók, akik Nagyvárad kapujában álldogálnak, elmennek, mert nem találnak megfelelően képzett munkaerőt”. Ha pedig így áll a helyzet, meglehet, hogy a város megelőzi az egyetemeket és olyan, két-hat hónapos tanfolyamokat fog szervezni, melyek elvégzői azonnal munkába is állhatnak. „Kérem Önöket, mozogjanak gyorsabban, mert a realitás jóval előbbre jár” – intézet felhívást az egyetemek felé a városmenedzser, aki a későbbiek során azt is elmondta, hogy nincsenek emberek, akiket alkalmazhatnának a váradi ipari parkban, az ott dolgozó menedzserek háromnegyede nem Bihar megyéből származik.

Az elkövetkezendőkben párbeszéd alakult ki a meghívottak és a házigazdák között, egyebek mellett szó esett az Agora képzéseiről és arról, hogy milyen módon lehet uniós projekteken keresztül munkahelyet találni, illetve vállalkozást indítani és fejleszteni.

Neumann Andrea