Támogatná a nagycsaládosokat

Támogatná a nagycsaládosokat
Nagyvárad- Csütörtökön az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Beszámolt múltévi tevékenységéről, illetve idei terveit is ismertette a politikus.

2015-ben 21 törvénykezdeményezéssel élt, és 33 beadvánnyal fordult különböző minisztériumokhoz- vonta meg múlt évi tevékenységének mérlegét legutóbbi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő. Megjegyezte: több olyan indítványa is volt, melyet először a Képviselőház elutasított, később azonban teljesen, vagy részleteiben átvette a kormány, és sajátjaként könyvelte el, ami nem túl elegáns, de Romániában így működnek a dolgok. Például az RMDSZ családügyi szakpolitikusaként tavaly azt javasolta-, és erről határozat is született a Szövetség kongresszusán-, hogy csökkenjen az áfa valamennyi rezsiköltség esetében. Első fázisban ezt a kezdeményezését a törvényhozás elutasította, később azonban a kormány úgy módosította a vonatkozó törvényt, hogy kevesebb legyen a vízdíj áfája. A honatya hangsúlyozta: nem mond le arról, hogy az egész rezsicsomag áfája csökkenjen, ezért az idén újra előveszi majd az ötletét. Társszerzője volt emellett annak az RMDSZ-frakció által benyújtott és megszavazott törvénymódosításnak, hogy a civil szervezetek ne kelljen olyan magas tarifát fizessenek az auditálásnál, mint a kereskedelmi társaságok. Neki köszönhetően megfelelően szabályozva lett a hittanoktatás, és Klaus Iohannis államfő aláírására vár azt a törvény, mely kimondja: a diszlexiás, illetve diszgráfiás pozitív diszkriminációban részesüljenek a közoktatásban, vagyis az állam ismerje el, hogy létezik ez a probléma, mely az iskoláskorú lakosság közel egy százalékát érinti, szükség van szakemberek segítségére, a felmérő vizsgáknál pedig speciális bánásmódot kell alkalmazni az esetükben.
Szintén Szabó Ödön előterjesztése nyomán emelkedett törvényerőre, hogy november 14-e legyen A Magyar Nyelv Napja, Mezőbikácsot pedig az antikommunista ellenállás mártírtelepülésévé nyilvánították.

Idei javaslatok

A politikus kezdeményezésére, de végül kormánydöntéssel fogadták el a kismamák úgynevezett adóamnesztia-törvényét, azonban ennek módszertani alkalmazása kívánnivalót hagy maga után. Országos szinten az érintettek pénz visszaigénylési kérelmei közül csupán 490-et fogadtak el, és 877-et elutasítottak, Bihar megyében pedig egyetlen egy folyamodványt sem bíráltak el pozitívan, illetve 60-at visszadobtak.
Emellett a képviselő írásbeli kérdést intézett a tanügyminiszterhez, hogy a pedagógusi normák kiszabásánál miért bánnak igazságtalanul Bihar megyével? Azt javasolta: a rendszer legyen átlátható, vagyis ha valakinek megszűnik az állása, akkor legalább tudja, hogy miért, kapjon logikus magyarázatot erre, valamint a szaktárca legyen tekintettel a települések földrajzi szétszórtságára, a nyelvi izolációra, a városi és a vidéki különbségekre, valamint arra is, hogy megyénkben három kisebbségi nyelven- magyar, német és szlovák- is zajlik oktatás.
Szabó Ödön arra is kitért, hogy az említett rezsicsomag-áfacsökkentés mellett három fontosabb törvényjavaslatot kíván benyújtani. A demográfiai problémák megoldása érdekén például kiemelten támogatná a nagycsaládosokat, különféle kedvezményekkel (két gyermek után ingyenes könyvtárbelépő, a harmadik gyermek díjmentesen utazhasson a tömegközlekedési járműveken, vagy alanyi jogon bábszínházbérlet járjon neki, ne kelljen fizetni az internátusi elszállásolásért stb.). Ugyanakkor a roncsautó programhoz hasonló lehetőséget biztosítani a régi mosógépek és fridzsiderek lecserélése esetében, és a privát szférában is alkalmazná azt a módszert, hogy az első ellenőrzéskor a hatósági szervek ne bírságoljanak, csupán korrigáló intézkedéseket írnak elő. „Nem attól működik jól egy állam, hogy magas a büntetőplafonja”- hangsúlyozta.

Ciucur Losonczi Antonius