Támogatják a munkavállalást

Akt.:
Támogatják a munkavállalást
A szó szoros értelmében díjazná a kormány, ha a munkanélküliek állást vállalnak.

A munkaerő foglalkoztatását ösztönző döntéseket hozott a kormány. Ennek keretében kiemelten támogatni kívánják például azokat a fiatalokat, akiknek pillanatnyilag nincs munkahelyük és tanulmányaikat sem folytatják, illetve azokat, akik már huzamosabb ideje gyarapítják a munkanélküliek táborát. A cél érdekében anyagi ösztönzést is bevet a kormány. Például, aki lakhelyet is vált a munkavállalás érdekében és 50 kilométernél távolabb költözik eredeti otthonától, az egyszeri letelepedési támogatásként 12.500 lejt vehet át. Ha a költözés az egész családot érinti, az összeg 15.500 lej. A pénzt két részletben fizetnék ki: felét a munkába álláskor, másik felét 12 hónapos munkaviszony letöltése után.

Az ingázókat is

A kormánydöntés szerint azok a nyilvántartott munkanélküliek, akinek nem jár segély és teljes munkaidős állást vállalnak legalább 3 hónapos időszakra, azok egyszeri és adózatlan 500 lejes támogatást kapnak.

Azokat a munkába állókat is segítik, akiknek ingázni kell a munkahelyükre. A támogatást 0,5 lej/km -ben állapították meg, de az összeg nem lehet több napi 55 lejnél. A pénzt havonta utalják egy évig, ha a munkát vállaló szerepel a hatósági adatbázisban, és munkahelye legalább15 kilométerre vagy messzebb van lakhelyétől.

A munkaerő foglalkoztatásáért felelős intézmény rendszeresen tart képzéseket, informálásokat, felvilágosító körutakat. A statisztikai adatok elemzéséből kiderült, hogy ezek nyomán 2015-ben 61.479 személy állt munkába.