Támogatja Varga Attila volt RMDSZ-képviselő alkotmánybírói kinevezését a román parlament bizottsága

Akt.:
Támogatja Varga Attila volt RMDSZ-képviselő alkotmánybírói kinevezését a román parlament bizottsága
Kedvezően véleményezte Varga Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselőjének alkotmánybíróvá kinevezését szerdán a bukaresti képviselőház jogi bizottsága.

Idén a román alkotmánybíróság három bírójának mandátuma jár le: közöttük Puskás Bálinté, akit 2007-ben az RMDSZ javaslatára választottak be a taláros testületbe.
Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: semmilyen szabályozás nem rendelkezik arról, hogy az alkotmánybírságnak magyar tagja is kell legyen, de ez így volt az utóbbi két évtizedben, és az RMDSZ ezen gyakorlat folytatását kérte a román pártoktól.

A politikus elmondta: ígéretet kaptak a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párttól, hogy a plenáris szavazáson is támogatják Varga Attila kinevezését.
“Gyakorlatilag a szociáldemokratákon múlik: ha ők támogatják, akkor Varga Attila alkotmánybíró lesz. Erre nekünk van szóbeli ígéretünk, és bízunk abban, hogy az utolsó pillanatban nem fogják meggondolni magukat. Mindkét házban nekik (a szociáldemokratáknak) és szövetségeseiknek van többségük, tehát más konstrukcióban a többséget nem lehet megszerezni jelenleg” – magyarázta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Varga Attila 1986-ban szerzett jogászi oklevelet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, 1990-től 2012-ig volt Szatmár megyei parlamenti képviselő, 2004 óta egyetemi oktató, 2006-ban alkotmányjogból doktorált. Alkotmánybíróvá kinevezését 13-an támogatták, 7-en pedig ellenezték a képviselőház jogi bizottságában. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt által jelölt Mona-Lisa Neagoe nem jelent meg a bizottság szerdai meghallgatásán.
A román alkotmánybíróság tagjainak mandátuma kilenc évre szól. A kilencfős testületbe három évente nevezhet ki egy-egy tagot a képviselőház, a szenátus és az elnöki hivatal.
A román alkotmánybíróság nem az igazságszolgáltatás része, hanem a parlament, a kormány és a helyhatóságok által hozott jogszabályok felett gyakorol alkotmányossági kontrollt.
Mivel döntései megfellebbezhetetlenek, gyakran a törvényhozás harmadik kamarájaként szokták emlegetni.

A szenátus jogi bizottságában szerdán elhalasztották az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatását. A parlament két háza és az államfő várhatóan júniusig meghozza döntését az új alkotmánybírók kinevezéséről.