Támogatással tartanák Váradon a fiatalokat

Ilie Bolojanék tájékoztatón jelentették be a több pilléres támogatási programot. A szerző felvétele
Ilie Bolojanék tájékoztatón jelentették be a több pilléres támogatási programot. A szerző felvétele
Több pilléren nyugvó új támogatási programot jelentett be a nagyváradi polgármester, Ilie Bolojan és két munkatársa, Eduard Florea, illetve Gabriel Ciordaş. A cél fiatalok támogatása, olyanoké akik fejlesztik Nagyváradot is a tevékenységükkel, ezért itt(hon) kellene tartani őket.

Közvitára bocsájtja a Nagyváradi Önkormányzat azt a támogatási tervezetet, amelynek révén reméli Váradon tartani a fiatalokat – jelentette be külön sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester, valamint a városháza gazdasági osztályának vezetője, Eduard Florea. Valószínűnek tűnik, hogy az elkészült programot minimális módosításokkal gyakorlatba is ültetik, mégpedig jövő év elejétől. A program összeállítása során a magánszektorral is egyeztettek, mivel főleg az IT terén tevékenykedő fiatalokat próbálnák a városban tartani, hogy Várad is kinője magát e területen, és gazdaságilag is fejlődjön, a magán szektorbeli fő partnerük a projektben az a Gabriel Ciordaş, aki a Smartware cég vezetője, vállalkozása épp az adott területen tevékenykedik. A fiataloknak szóló program a Teljesítsd ki önmagad Váradon! címmel fut. Lényege hogy a város költségvetéséből minden évben elkülönítenek pénzt rá, az IT területén a fiatalok startup cégeit támogatják, ugyanakkor ösztöndíjakat is adnak, az adott vállalkozások számára kedvezményes lesz az ingatlanadó. Florea hozzátette: három csoportnak szól a támogatás, vagyis diákoknak, egyetemistáknak és vállalkozóknak. Meg is kezdik a projekt ismertetését a tanintézetekben.

A konkrétumok

Ami a középiskolai diákokat illeti, havi 200 lejes ösztöndíjakat kaphatnak, ha matek-infó osztályban tanulnak, vagy jó eredményeket értek el a témakörben rendezett versenyeken. Az ösztöndíjakat várhatóan februárban kapják meg a XI-esek, míg a XII-esek az egész évre elosztva, bár az induló évben mindannyian februárban jutnak hozzá majd. További elvárás, hogy tanulmányi átlaguk legalább 8,50 legyen, magaviseleti jegyük pedig 10-es. Cserébe vállalniuk kell, hogy egy váradi egyetemre fognak beiratkozni, mégpedig a jelzett témakörű valamilyen képzésre, el is végzik azt, ha pedig sikertelenül vizsgáznak, visszafizetik az ösztöndíjjat. A program másik eleme adókönnyítés azon ingatlanfejlesztőknek, akik prémium kategóriájú irodaépületeket építenek. Ők például az ingatlanadó 50 százalékának megfelelő kedvezményt kaphatnak és például azon épületek működtetői is ugyanennyit, amelyekben IT-cégek működnek. A programban a legnagyobb támogatást azon fiatalok várhatják, akik vállalkozást indítanak a tevékenységi körben.

Befektetési alap

Az önkormányzat számukra befektetési alapot hoz létre, amelyet a városvezetés által alapítandó részvénytársaság fog adminisztrálni IT-cégekkel közösen. A város állja ennek az alaptőkéjét, ami 300.000 euró lesz, ehhez jön még cégenként 5000 euró, a bevonandó magánvállalkozásoktól. E cégeket nyilvános eljárás során választják majd ki – jelezte Ilie Bolojan polgármester, hozzátéve hogy a befektetési alap célja olyan vállalkozások támogatása a jelzett tevékenységi körben, amelyek fiatalok startup cégei. Hogy milyen cégeket támogatnak, azt kialakítandó szakértői csapat dönti el, de a lényeg az lesz, hogy a vállalkozások Váradon legyenek bejegyezve, továbbá minimum 5 évig a személyzetük legalább 75 százaléka a városban vagy a metropolisz övezetben tevékenykedjen. Bolojan hozzátette: mindennek révén azt remélik, hogy Váradon lassul az egyébként az egész országra jellemző „agyelszívás”, minél több fiatal szakember fog itt maradni. Kifejtette még, hogy Váradon egyelőre ilyen kerete lehetséges a támogatásnak, mivel kisebb város vagyunk, az önkormányzatnak kell katalizátor szerepet vállalni, míg például a nagyobb városokban, mint Bukarest, Temesvár, Kolozsvár, már maga a piac kezd önállóan egészséges feltételeket teremteni például az IT ágazatban ahhoz, hogy ne kelljen elmenniük a jó szakembereknek. Bolojan egyébként jelezte: épp aláírták a szerződést a Nagyváradi Egyetemmel, amelyet szintén be akarnak vonni ebbe a projektbe is és a tanintézet fejlesztése céljából a város két új bentlakást építtet az egyetemnek, az egyetemi sportcsarnok mellé.
Szeghalmi Örs