Támogatási formák mezőgazdászoknak

Bihar megye – A Bihar megyei Meződasági Kifizetési Ügynökségtől kapott sajtóközlemény szerint 2008-ban a romániai farmerek hatféle közvetlen támogatásban részesülnek állami és EU-s alapokból.

Az idén is lesz területi támogatás EU forrásból, kiegészítő támogatás kormányalapokból, terménytámogatás cukorrépatermesztőknek, támogatás energihordozó növényeket teremesztőknek és pénzbeli támogatást adnak még vidékfejlesztésre és úgynevezett agrárkörnyezetre.

Mindeme felsorolt pénzbeli támogatásokhoz hozzájuthatnak mind fizikai, mind jogi személyek, ha maguk művelik meg a területet tulajdonosként vagy más minőségben.

Hogy pénzbeli támogatásban részesüljön valaki el kell mennie a Kifizetési Ügynökséghez (APIA) május 3-15 között, ahol ki kell töltenie egy kifizetési kérelmet. Az ügynökségen szombaton is van ügyfélfogadás. Akik már 2007-ben is adtak le kérvényt, azok postán kapnak egy porogramálást és meghívót a tolongás elkerülése végett. Jó, ha a megadott időpontban jelentkezika kérvényező. Csak egyetlen kérvényt kell leadni, akkor is, ha az illetőnek több község, vagy megye területén van földje.

Aki május 16-június 9 között adja le a kérvényt, attól minden késedelmi munkanap után 1 százalékot vonnak le büntetésképpen a támogatás összegéből. Június 9 után már nem is fogadnak el kérvényt.

Albert Ferenc