Támogatás ifjú sportolóknak

Támogatás ifjú sportolóknak
Nagyvárad- Szerda délelőtt az olimpiai méretű medencénél tartott sajtótájékoztatót Huszár István RMDSZ-es városi önkormányzati képviselő. A tehetséges fiatal sportolók támogatása volt a téma.

 

 

Huszár István városi önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet: célegyezésbe érkezett az a program, amit az RMDSZ-frakció kezdeményezett néhány hónappal ezelőtt, vagyis elkészült azoknak a tehetséges, fiatal sportolóknak a listája, akik anyagi elismerésben fognak részesülni a Helyi Tanács részéről, mivel kiemelkedő eredményeket értek el a tavalyi év folyamán. A költségvetésben évi csaknem 150.000 lejt különítettek el ezen célra, és tulajdonképpen két formája létezik a jutalmazásnak: maga a pénzdíjazás (104.500 lejt fordítanak erre), valamint egy támogatási keretösszeg, mellyel utólag finanszírozzák a perspektívát igérő sportolóknak a különböző versenyeken való részvételekkel járó költségeit. Az apanázsban egyetemista korukig részesülhetnek sportolók, és több kategóriába sorolták a díjazottakat aszerint, hogy olimpiai vagy egyéb sportágakban értek el nemzetközi (világ-, Európa-, Balkán-bajnokságok) vagy országos sikereket úgy, hogy az olimpiai sportágak képviselői 80 százalékban szerepelnek a listán. Például az ifjúsági magasugró világbajnok Ligia Grozav 6.750 lejt, az ifjúsági cselgáncs világbajnokságon ezüstérmet és az Európa-bajnokságon bronzérmet szerző Ruth Barna 4.750 lejt, az ifjúsági cselgáncs Európa-bajnok, illetve világbajnoki harmadik helyezett Alexandra-Larisa Florian 5.750 lejt kap. A nem olimpiai sportágak képviselői közül megemlítendő Ionel Basilio Bara ifjúsági világbajnok (6.750 lej), Anette-Brigitta Boras Európa-bajnok (5.750 lej) és Berényi Evelyn (3.750 lej) neve, mindhárom fiatal karatézik. Fenntartási támogatásban 21 fiatal részesül, 44.500 lej értékben, az említett keretösszegből. ”Elfogadhatatlan volt számunkra, hogy egy világbajnok sportolót csupán a szülei és ismerősei várják az állomáson, s még egy csokor virágot se kapjon az önkormányzattól. Reméljük ugyanakkor, hogy a helyzet évről-évre javulni fog”, indokolta meg a tanácsos azt, hogy az RMDSZ-frakció miért javasolta az ifjú reménységek támogatását.

 

Két díjazott

 

A szerdai sajtótájékoztatón két díjazott- a 13 éves Sallay Tamás és a 12 éves Ioana Buzlea- is jelen volt, akiket az edzőjük, Illés Zsolt is elkisért. (A kislányt Georgeta Schier is edzi). Sallay Tamás 2010-ben szerezte meg első érmeit az országos bajnokságon, két bronzot, 50, illetve 100 méteres mellúszásban. A tavalyi év még jobban sikerült a számára, hiszen két bronzérmet és egy ezüstérmet is szerzett mellúszásban. Idén március 23-25. között zajlott Piteşti-en egy országos poliatlon gyermekverseny, 11-13 éves közötti úszók számra. Egyénileg és az összes úszásnemet figyelembe véve is díjazták a résztvevőket, Tamás országos bajnoki címet szerzett 100 méteres mellúszásban, bronzérmet kapott 200 méteres vegyesúszásban és ötödik helyen végzett 50 méter gyorsúszásban, átlagosan pedig, vagyis a hat próbát összesítve, hatodik lett. Ioana Buzlea legutóbb országos második helyen végzett 100 méteres mellúszásban, tavaly pedig a téli országos bajnokságon bronzérmet ért a teljesítménye, 100 méteres mellúszásban.

Illés Zsolt hangsúlyozta: ahhoz, hogy valaki a hozzájuk hasonló szép sikereket érjen el, szükséges a gyermekek, a szülők és edzők megfelelő hozzáállása, valamint a hozzátartozóknak nem csupán anyagi értelemben vett támogatása.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,