Támogassák szavazatukkal a projekteket

A velencei Templom tér és a hegyaljai kultúrház felújítását támogathatják szavazataikkal
A velencei Templom tér és a hegyaljai kultúrház felújítását támogathatják szavazataikkal
A RMDSZ nagyváradi szervezetének a velencei Templom tér és a hegyaljai kultúrház felújítására benyújtott projektjét fogadták el abban a kiírásban, amit a polgármesteri hivatal hirdetett meg, és amelyeket most internetes szavazásra is bocsátottak.

Az RMDSZ kéri a váradiak támogatását, ugyanis az összesen negyvenkét leadott és immár kiválogatott pályázatból mindössze tízet finanszíroz a helyi önkormányzat. Mint ismeretes, a nagyváradi városvezetőség 1,5 millió eurós keretet, úgynevezett participatív költségvetést különített el a közösségi projektek támogatására. A polgármesteri hivatal decemberben hirdette meg ötletbörzéjét, azt kérte a váradi polgároktól, szervezetektől, javasoljanak, adjanak ötleteket, hogy mit, hol végezzenek el a városban.

Online szavazás

A nagyváradi RMDSZ több javaslattal vett részt a pályáztatás első körében. A városházi előzsűrizés után ebből csak kettő került be a második fordulóba, melynek során internetes szavazásra bocsátották a pályázatokat. Most a nagyváradiaknak kell a kezdeményezések mellé állniuk, ugyanis az online szavazás eredményétől függ, hogy a városháza finanszírozza a velencei Templom tér (ma Tineretului) modernizálását és a hegyaljai kultúrotthon felújítását.

Botházy Nándor, a nagyváradi RMDSZ ügyvezető elnöke hangsúlyozta: valamennyi ötletük a helyi közösség érdekeit szolgálta volna, a céljuk ugyanis az volt, hogy olyan ésszerű változtatásokat javasoljanak, amelyek minden nagyváradi polgár javára vált volna. „Az a szándékunk, hogy minden szinten elsősorban a magyar közösség érdekeit képviseljük, de amikor olyan lehetőségekről van szó, hogy közpénzből létrehozhassunk valamit a váradiaknak, akkor a teljes nagyváradi közösség igényeit kell figyelembe vennünk. Mi ennek tükrében állítottuk össze pályázatainkat. Az, hogy a velencei Templom tér és a hegyaljai kultúrház teljes felújításáról szóló ötletünket átengedték, fontos pillanat lehet a két kerület lakóinak, mert végre központi téma lett eme két elhanyagolt városrész, és az illető negyedek magyarsága is megérdemli, hogy az egykor szebb napokat látott tér és az omladozó kultúrház megújuljon. A továbbjuttatott két pályázat is a váradi RMDSZ vezetőségének és tanácsosainak összehangolt munkája a helybéliek igényeire alapozva. A negyvenkét pályázatból csak ez a kettő olyan, amely kifejezetten a magyar közösség térfoglalását célozza szó szerint és átvitt értelemben is. Ezért kérjük, hogy aki teheti, éljen a lehetőséggel és támogassa szavazatával a két projektet az activ.oradea.ro internetes oldalon, és biztassa ismerőseit is, hogy álljanak az ügy mellé” – fogalmazott Botházy Nándor.

A projektekről

Pető Dalma tanácstag, a Templom tér felújításának ötletgazdája hangsúlyozza, hogy a hagyományos történelmi városrészben az utóbbi időkben kevés környezetrendezési beruházást hajtott végre az önkormányzat, amely elsősorban a főtérre, a hidakra és a belvárosi utcákra koncentrált. „Várad-Velence az egyik első kerülete Nagyváradnak, írásos említése is megtörténik nem sokkal a váradi püspökség létrehozását követően. A velenceieknek fontos, hogy a negyed központjának számító Templom tér a 21. századnak megfelelő képet mutasson. Az itteniek ugyanolyan adófizető polgárai Nagyváradnak, megérdemlik, hogy a katolikus templom körüli hatalmas területet rendbe tegye a város!”

A várad-hegyaljai kultúrház felújításának ötlete Kecse Gabriellától származik. A tanácsos kiemelte: valamikor pezsgő élet zajlott a szóban forgó kultúrotthonban, ám az utóbbi évtizedekben senki sem törődött az épület rendben tartásával. Jó tíz esztendeje használhatatlan a kultúrház, amelynek a tetőzete beszakadt, az épület beázott és jelentősen károsodott. „Régebben itt keresztelőket, lakodalmakat, bálokat, iskolai programokat tartottak. A kultúrházat a hatvanas években a hegyaljai emberek kalákában építették meg egy olyan telken, amelyet egy helyi gazda erre a célra adományozott a magyar közösségnek. Miután a város átvette a kultúrház felügyeletét, ebek harmincadjára jutott az épületet, pedig igény van a felújítására, a hegyaljaiaknak ugyanis most semmilyen közösségi tér nem áll rendelkezésükre rendezvényeik megszervezésére” – mondta Kecse Gabriella.

A nagyváradi RMDSZ tájékoztató kampányt szervez a két projekt támogatására. Arra kérik a váradiakat, hogy az activ.oradea.ro oldalon egy rövid regisztrációt vagy facebookos belépést követően támogassák szavazatukkal ezt a két magyar ügyet és biztassanak másokat.

Az RMDSZ Bihar megyei sajtóirodája

Címkék: , ,