Támadnak a kullancsok

Támadnak a kullancsok
Az utóbbi időben a kullancsok a városban is nagy számban elterjedtek, így mindenkire veszélyesek. A természetben töltött órák után ajánlatos az önvizsgálat, hogy megelőzzük a bajt.

 

Az elmúlt napok időjárása kedvezett a kullancsok elterjedésének hazánkban. Ezzel a problémával szembesülnek a Szatmár megyei lakosok is, akik közül idén tizenketten sürgősségi ellátást kértek a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi betegellátó osztályán kullancscsípés miatt – tájékoztatta lapunkat a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) vezetője, dr. Szigeti-Aracs Annamária. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, a megyeközpontban az idén is elvégzik a kullancsirtást, akárcsak az elmúlt évben. „Sokan támadták az önkormányzatot, hogy miért kell pénzt költeni a kullancsirtásra, holott ennek nincs hatása. Ezt a kijelentést megcáfolja a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmezési Igazgatóságtól, valamint a DSP-től kapott információ, ami alapján elmondható, hogy az akciót követően jelentősen csökkent a kullancscsípések száma” – fogalmazott az elöljáró. Kullancsok voltak az elmúlt években is, ám az idén korán megjelentek, ezt a jelenséget kezelni kell, pontosított Ilyés, majd hozzáfűzte, hogy az önkormányzat anyagilag és technikailag is fel van készülve a kullancsirtásra, melyet a megfelelő hőmérsékleti körülmények között el is fognak végezni minél hamarabb. Elsősorban a Szatmárnémetiben található parkok, zöldövezetek és a Szamos-töltés mentén fogják a szakemberek a rovarokat ölő szert permetezni, a Sárerdőt amiatt nem lehet bevonni ebbe a programba, mert az túl nagy területet jelentene. Nagy fejtörést okoz ugyanakkor a városban található, magántulajdonban levő, gondozatlan telkek rendbe tétele, mert ezeken is jelentősen elszaporodnak a rovarok, melyeket irtani kellene. A töltésen legelő juhnyájakkal kapcsolatban – amelyek szintén terjesztik a kullancsokat –, az elöljáró elmondta, felszólították a juhászokat, hogy a város belterületén ne legeltessék nyájaikat, de nem mindenki figyel erre, azonban velük is konszenzusra kell jutniuk, hogy hatékony legyen a kullancsirtási akció. „Tavaly majd’ 100 ezer eurót költöttünk kullancsirtására, valószínűleg idén sem kerül kevesebbe. De bármennyibe is kerül, muszáj elvégezni ezt a munkálatot a lakosság egészségének megőrzése érdekében” – összegzett Ilyés Gyula.

Mindenkire veszélyes

A kullancs úgy az embernél, mint a háziállatoknál komoly egészségügyi problémákat okozhat. Dr. Barbul László túrterebesi háziorvos komoly problémának tartja a kullancsok megjelenését a városban. Veszélyesek a magas fűben is, ezért piknikezés alkalmával ne üljünk a földre, csak takaróra, székre. Minden zöldövezetben történő séta után vizsgáljuk át magunkat, és ha kullancsot fedezünk fel, forduljunk orvoshoz, hiszen ha saját magunk próbáljuk meg eltávolítani, gyakran nagyobb problémát okozunk vele. „Amennyiben csipesz nélkül elkezdjük kínozni az állatot, az kínjában belelövelli nyálát a bőrünkbe, ezáltal kapjuk el a fertőzést. Ugyanígy, ha csipesszel próbálkozunk és véletlenül a kullancs potrohát nyomjuk meg, saját magunk engedjük a mérget a testünkbe” – figyelmeztet a háziorvos. Kirándulás előtt vásároljunk a patikában kullancsirtó spray-t, hogy megelőzzük a bajt. A kullancsok által terjesztett legsúlyosabb betegség a lyme-kór, mely nem halálos ugyan, de gyógyíthatatlan, maradandó agykárosodást okozhat. Hazánkban nem lehet lyme-kór elleni oltást vásárolni, de Magyarországon bármelyik gyógyszertárban beszerezhető.

Nem csak az emberre, de a háziállatokra is igen veszélyes a kullancs csípése. Az állatok körében a lyme-kóron kívül a legelterjedtebb betegség a babéziózis, aminek során egy parazita támadja meg a vörösvértesteket. Az állat számára nagyon erős lázzal és véres vizelettel jár, akár halálos is lehet, ha nem kezelik. Ha észrevesszük, hogy az állat kedvetlen, nem eszik, forduljunk állatorvoshoz – ajánlja dr. György Balázs állatorvos. Állatok esetében van lyme-kór elleni oltás, és ha idejében felfedezzük a csípést, kezelhetőek a betegségek. Minden séta után vizsgáljuk át kedvenceinket, ajánlatos szakemberre bízni a kullancs eltávolítását. Ha mégis magunk próbálkozunk meg vele, azt kesztyűben tegyük, a kullancs helyét jóddal fertőtlenítsük. Egész évben védjük állatainkat, ne csak a nyári időszakban. Használhatunk spray-t, cseppeket, illetve rövidebb szőrű állat esetén nyakörvet, mely 6-8 hónapos védelmet nyújt – tájékoztatott az állatorvos.

Kinczel Tünde
Sógor Beáta