Talpas: „Erdélyben nincs városi turizmus!”

“Erdélyben egyelőre kiaknázatlan területnek számít a városi kultúrturizmus, mert bár felismerték a benne rejlő potenciált, de még mindig nem fektetnek bele elég pénzt.” – mondta Talpas János az Országos Turisztikai Fejlesztési és Kutatási intézet vezérigazgatója a “Kultúrturizmus Erdélyben” címmel tartott előadásában az ötödik tusnádfürdői EU táborban.

Hozzátette, hogy mindez azt eredményezi, hogy a főleg magyarországi turistacsoportok a legtöbb erdélyi településen csak átutaznak, néhány órás városnézés után, továbbmennek, mert egyszerűen, nincs ami az adott városban tartaná őket.

Gyarmati Zsolt a Csíki Székely Múzeum igazgatója előadásában a „Munkácsy Erdélyben”, valamint a Nagybányai Művésztelep Kiállítások megszervezéséről mesélt. Elmondta, hogy a mindkét kiállítás célja az volt, hogy a múzeum funkciója ne csupán a régi, beporosodott dolgok beszerzése, konzerválása, és bemutatása legyen, amit szinte csak a külföldi turistáknak újdonság, hanem ugyanakkora elményt nyújtson a helybelieknek is.

„A Csíki Székely Múzeumnak komoly feltételeket kellett teljesítenie ahhoz, hogy Európai Uniós standardoknak megfelelő helyszínt biztosítson, és a  két képkiállítás megvalósulhasson.” – mondta az igazgató. Gyarmati szerint a két kiállítás Erdély művelődéstörtének mérföldköve volt, és a visszajelzések alapján mindenképpen folytatni kellene a hasonló volumenű kiállítások szervezését