Találkoztak a volt foglyok

Találkoztak a volt foglyok
A volt politikai foglyok gondjairól esett szó azon a hétfői ülésen, melyen jelen volt Octav Bjoza, az egyesület országos elnöke is; egyebek mellett az erkölcsi tartás hiányáról szólt.

 

 

Mintegy húszan vettek részt azon a ma déli gyűlésen, mely egy egésznapos rendezvénysorozat részeként délután kiállítással folytatódik a Gheorghe Șincai megyei környvtárban. A két rendezvényt a Volt Politikai Foglyok Romániai Egyesületének megyei filiáléja (AFDPR) szervezte a Securitate Archívumait Vizsgáló Országos Tanáccsal (CNSAS), valamint a Nagyváradi Egyetemmel közösen, partnerek pedig a Körösvidéki Múzeum, valamint a megyei könyvtár.

 

Meggátolták

 

Az AFDPR országos elnöke beszédében többek között azt részletezte, hogyan igyekeztek az elmúlt évtizedek során a politikusok meggátolni, hogy kiderüljön, kik működtek együtt annak idején a Securitatéval. A Securitate Archívumait Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) létrejötte sokakat zavart, s végül sikerült elérni, hogy ne adhasson ki az együttműködésről, illetve annak hiányáról bizonylatot. Az átvilágítás törvényét is mindenféle módon igyekeztek meggátolni. „Naivitás volt 91-ben azt képzelni, hogy a parlament megszavazza, hiszen legnagyobb része különféle tengeri állatokból – cápákból és polipokból – állt, na meg színüket változtató kaméleonokból, akiknek háromnegyedét át kellett volna világítani ” – mondta az elnök, aki szerint most már hiába él a törvény, sok értelme nincs.

 

„Késő lesz”

 

A politikusok egyébként ma sem jobbak, mint akkor. „Romániában ismét az egypártrendszer nyert, mégpedig a tolvajoké. A hunok, a tatárok és a törökök nem raboltak annyit ebből az országból, mint amennyit a politikusok az eltelt 22 év alatt”- hangzott el. Az elnök szerint egyébként ebben az országban sosem volt hiány nagy gondolkodókban, megfelelő erkölcsi tartással rendelkező emberekben viszont annál inkább. Octav Bjoza szerint mégis kevésbé fájdalmas az, hogy fa, só, vagy „Videanu márványa” vész el az országból, mint az, hogy a legértékesebb fiatalok mennek el. „Amikor rá fogunk ébredni, hogy a betegek és az idősek országává váltunk, túl késő lesz” – tette hozzá.

 

Megvonások

 

A későbbiekben konkrét gondok is szóba kerültek. Amint Lucian Silaghi Bihar megyei elnöktől megtudtuk, 2010 októbere óta a Képviselőház nem bólint rá a 221 sz. törvénynek arra a paragrafusára, mely a volt politikai foglyok kártérítésére vonatkozik, június másodikán pedig lejár az a terminus, ameddig a volt politikai foglyok kártérítést igényelhetnek. Az idén már a vonattal történő hat ingyenes utazásra feljogosító szelvényt sem kapták meg, s ingyenes gyógyüdülőjegyet sem, holott ezeknek a jogoknak a megvonásáról nem született hivatalos döntés.

 

Neumann Andrea