Találkozó Orbán Viktorral

Akt.:
Találkozó Orbán Viktorral
Biró Rozália, Bihar megye RMDSZ-es szenátora, az SZKT elnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök társaságában csütörtökön Szatmárnémetiben találkozott Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével.

A megbeszélésen első számú prioritásként fogalmazódott meg annak szükségessége, hogy május 25-én minél többen menjenek el szavazni az EP-választásokon. Ebből a megfontolásból egy közös felhívást intéznek a magyar közösség irányába, hogy menjenek el szavazni annak érdekében, hogy az Európai Unió néppárti frakcióján belül erős közös magyar képviselete leehessen kialakítani.

Oktatási együttműködés

A szatmárnémeti találkozón a Fidesz-KDNP, illetve a Románia és Magyarország közötti együttműködés folytatásáról tárgyaltak a felek, különös tekintettel az oktatásra. A szatmári római katolikus püspökségen lezajlott mintegy másfél órás találkozó részleteiről Biró Rozália, Bihar megye RMDSZ-es szenátora tájékoztatta szerkesztőségünket. Elmondta, hogy mind a pártok, mind pedig az államok közötti együttműködés tekintetében kiemelt fontosságú az oktatás ügye. Biró Rozália kiemelte, hogy a megbeszélésen elhangzott: meg kell hosszabbítani a két ország oktatási szaktárcája közötti egyezményt, ezen belül a magyar nyelvű szakoktatásra vonatkozó elképzeléseket kell erősíteni. A politikusok egyetértettek abban, hogy gazdasági területen is szükség van a két ország együttműködésére, melynek egyik formája a saját termékek promoválása. Erre az együttműködési lehetőségre is utalt Biró Rozália akkor, amikor Bihar megyében termelt bioélelmiszereket tartalmazó kosarat ajándékozott Orbán Viktornak. A találkozón szóba került még a határ menti együttműködés fejlesztése, valamint az RMDSZ, illetve a Fidesz és a KDNP nőszervezetei közötti kapcsolat kibontakoztatása.

*

RMDSZ-tájékoztató

Kelemen Hunor és Orbán Viktor üzenete a magyarok fele: május 25-én minél nagyobb számban menjünk el szavazni

Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes május 22-én, csütörtökön délelőtt Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, Magyarország miniszterelnökével találkozott Szatmárnémetiben. A zártkörű tárgyalásokat követő sajtónyilatkozatban a két politikus leszögezte: „a mai nap közös üzenete az, hogy a magyar emberek menjenek el minél nagyobb számban szavazni május 25-én”.

„Az európai parlamenti választások fontosságáról nem győztünk eleget beszélni, hiszen az elkövetkező időszakban változások következnek az Európai Unióban, és nem mindegy, hogy ezeket a változásokat egyrészt kik generálják, másrészt azt szeretnénk, ha mi is jelen lehetnénk akkor, amikor változnak a dolgok. Az európai parlamenti választásokon élni kell a szavazati joggal azért is, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetének a rendezése is váljon uniós hatáskörré” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes a megbeszéléseket követően.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: „több oka is van annak, hogy ma itt találkoztunk, a legnyilvánvalóbb a vasárnapi európai parlamenti választások, hiszen ezen az RMDSZ és a Fidesz-KDNP egymást kölcsönösen támogatják, hiszen túl azon, hogy magyarok vagyunk, ugyanahhoz az európai politikai családhoz is tartozunk. Kiélezett küzdelem körvonalazódik az európai néppárt és az európai szocialisták között, éppen ezért a Fidesz, a KDNP és az RMDSZ azért dolgozik, hogy erős Európai Néppárti frakció legyen a következő 5 évben is. Ez pedig csak akkor sikerülhet, ha mind a Fidesz, mind az RMDSZ jó eredményeket ér el, ehhez pedig arra van szükség, hogy a magyar emberek menjenek el szavazni”.

A megbeszélésen a felek az RMDSZ és a magyar kormány közti együttműködés folytatásáról, a román-magyar kormányközi kapcsolatok erősítéséről is tárgyaltak. A felek leszögezték: közös érdek az, hogy stabil és erős kapcsolat legyen Magyarország és Románia között.

A kétoldalú találkozón az RMDSZ küldöttségét Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes vezette, jelen volt Bíró Rozália, az SZKT elnöke, az RMDSZ Bihar megyei szenátora, Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének elnöke, Szatmár megyei szenátor, Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke, a szatmári 2-es körzet parlamenti képviselőjelöltje, valamint Nagy Zoltán, a szövetségi elnök kabinetigazgatója. A magyarországi küldöttséget Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Magyarország kormányfője vezette, jelen volt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Hídvégi Balázs, külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár, Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Nagy János, a miniszterelnök kabinetigazgatója.