ERDON Helyi hírek

2007.08.16. 11:35

Látogatási díj és figyelőrendszer

<p>Bihar megye – Hétfő óta Emil Popovici Mut kórházmenedzser saját irodájából, laptopon figyelheti, kik akarnak bejutni a Megyei Kórházba, hogyan próbálják egyesek kijátszani az őrök éberségét.</p>

A látogatási program hétköznap 14 órától 17 óráig tart, szombaton és vasárnap pedig 12-től 18 óráig. Ezenkívül be lehet még jutni anagyváradi Megyei Kórházba küldőcédulával, az állandó gondozást igénylő betegek hozzátartozói pedig az osztályvezető orvos által írt igazoló papírral is bejuthatnak, anélkül, hogy fizetniük kellene. A többi esetben viszont személyenként 5 lejt kell lepengetniük. A kórházmenedzser tervezi, hogy este kilenc után teljesen betiltja a látogatást, illetve a videokamerás figyelőrendszert kiterjessze a sürgősségi fogadóosztályra is.

Egyesek kijátszották
A menedzser szerint túlontúl sokan lépik át a kórház kapuit, egy nap alatt a kórház alkalmazottaival együtt mintegy ezerkétszázan, miközben a betegek száma 700 körüli. Az első napon 420 személy fizette ki a látogatási díjat, de a menedzser biztos benne, hogy legalább százan jöttek be úgy, hogy kijátszották az őrök figyelmét, vagy egyelőre még őrizetlen bejáratokat használtak.

Nem szórakoztató
„Egyáltalán nem tartom szórakoztatónak figyelni a bejáratokat” - mondta a menedzser - „de praktikus okok miatt kénytelen vagyok megtenni, hiszen így látom, melyik bejáratnál vannak gondok, melyet kell esetleg bezáratni, vagy hol van szükség több őrre.” Mint ígéri, a befolyt pénzt nem „aberráns” dolgokra költik majd, hanem a felvonók karbantartására, új műszerekre, arra, hogy a kórház tisztább, gondozottabb legyen.

Emil Popovici Mut kórházmenedzser állítja: a betegeknek nyugalomra van szükségük, a túl sok látogató nem csak nekik volt rossz, de a szokásos kórházi vizsgálatokat, ellenőrzéseket is nehezítette. Az érintettek közül viszont egyesek úgy vélik: nem helyénvaló a túlzott szigor olyan körülmények között, amikor a személyztet nem elégséges, a tisztaság sok kívánnivalót hagy maga után és nemegyszer maga a hozzátartozó az, aki elvégzi az ápolók munkáját.
A kórházmenedzser mindenesetre két napja irodájából figyelheti, hogy hányan jönnek be a kórházba és miképp próbálják egyesek megúszni a pénz lepengetését. A videorendszer 6 000 RON-ba került és az igazgató ki akarja terjeszteni a sürgősségi fgadóosztályra is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!