Találkozás az újságírókkal

Találkozás az újságírókkal
Nagyvárad – A Biró Rozália alpolgármester által kezdeményezett Polgári kávézó elnevezésű párbeszédsorozat vendégei csütörtökön a Continental Szálló Kék termében a médiában dolgozók, az újságírók voltak.

Biró Rozáliát elkísérte a találkozóra Pásztor Sándor, a Helyi Tanács RMDSZ-frakciójának vezetője is. Valamivel több mint egy tucat tollforgató jött el a találkozóra az egyszerű mezei újságíróktól kezdve a főszerkesztőkig, de jelen volt a Polgármesteri Hivatal sajtóügyi osztályának több munkatársa is. A beszélgetés mindvégig két nyelven, magyarul és románul folyt, de mindez nem okozott nehézséget a résztvevőknek. Bevezetőként Biró Rozália felelevenítette, hogy egy ideje már folytatja ezt a párbeszédsorozatot az értelmiségek különféle csoportjaival. Már találkozott az orvosokkal, a művészekkel, a tanárokkal és most az újságírókat hívta meg. Az alpolgármester asszony szerint egy-egy ilyen találkozó során lehetőség nyílik arra, hogy megismerje a polgárok elvárásait.

Sokszínű dialógus

Az első hozzászóló érdekes módon nem gyakorló újságíró, hanem tanár volt, aki a jelen és a jövő általános gondjainak fejtegetésétől eljutott az olyan aprónak tűnő, de bosszantó gondokig, hogy szemetes a város. Az egyik újságíró megkérdezte az alpolgármester asszonytól, hogy mit vár a sajtótól, majd ennek kapcsán a városházi sajtótájékoztatók is teritékre kerültek a Polgármesteri Hivatal igazgatóságainak a munkájával együtt. Ez igazán „hálás téma” volt, ugyanis sokat megfogalmazták gondolataikat, ki-ki vérmérséklete szerint. Akadt aki élesen bírálta a Polgármesteri Hivatal sajtóügyi osztályát, az általuk kiadott újságot, azt javasolva, hogy szüntessék be ezeket a kiadványokat. Biró Rozália nyugodtan válaszolt a kérdésekre, helyenként a személye elleni támadásokra is. Partnerséget ajánlott fel az újságíróknak, mert mint mondta ők formálják a közvéleményt. A sok témát érintő beszélgetés végül jó hangulatban zárult, de hogy milyen eredménnyel arra majd a jövő hétköznapjai adják meg a választ…

Péter I. Zoltán