Találkozás a rendőrfőkapitánnyal

Találkozás a rendőrfőkapitánnyal
A bukaresti Colocetiv klubban történt tragédia után kirobbant országos tüntetés-hullám keretében zajló nagyváradi tüntetések résztvevői csütörtök este a Román Katona Szobrától indulva meglátogatták a nagyváradi tűzoltóságot, egy nappal később, pénteken este pedig a Bihar Megyei Rendőrkapitányságot, mely utóbbi helyszínen fogadta őket Liviu Popa megyei rendőrfőkapitány.

A tucatnyi felvonuló este nyolc órakor érkezett a rendőrség székhelyére, ahol egy, az elhunyt fiatalok lelkét jelképező fáklyát nyújtottak át a rendőrfőkapitánynak. A maga során Liviu Popa megköszönte a tiltakozóknak, hogy az elmúlt időszakban mindvégig elegánsan és rendezetten bonyolították le megmozdulásaikat. Hangsúlyozta, hogy Bihar megye az elkövetett bűncselekmények számát tekintetve a negyvenedik helyen áll, és ez az alacsony szám főként a Bihar megyei embereknek köszönhető. Kifejtette továbbá, hogy nem híve annak, hogy söpörjék a szőnyeg alá a problémákat, és meg kell büntetni azokat a rendőröket, akik törvénytelenségeket követtek el. Az egyik tüntető azt kérdezte, hogyan lehetne fellépni annak érdekében, hogy kiskorúak ne kaphassanak alkoholt és cigarettát klubokban, és ne engedjenek be több embert a klubokba, mint ahány férőhelyes az adott vendéglátóipari egység. Liviu Popa azt válaszolta, hogy Romániában a törvény nem tiltja azt, hogy kiskorúak klubokba járjanak. Az ugyan tiltva van, hogy kiskorúaknak alkoholt vagy cigarettát adjanak el, viszont a probléma az, hogy nem ők kérik ezeket a termékeket, hanem a felnőttek, akik aztán odaadják azokat a kiskorúaknak.

A továbbiakban hozzátette: minden vendéglátóipari egység egy meghatározott férőhelyre kapja meg a működési engedélyt, és amennyiben a vendéglátóipari egységben jelenlévők száma tíz százalékkal meghaladja a működési engedély alapján megszabott maximális férőhelyet, akkor a helyiséget hatvan napra bezárják, a működtetők pedig 30-100 ezer lej közötti bírságot kapnak. A rendőrfőfelügyelővel való találkozás végén minden jelenlevő egy perces néma csenddel adózott a Colectiv klubban elhunytak emlékére. A nagyváradi tüntetők szombaton és vasárnap néma tüntetést tartanak a Román Karona szobránál, a tervek szerint hétfőn este hét órakor gyülekeznek a román katona szobránál, és onnan menetelnek a csendőrség és a mentőszolgálat székhelyeire.