Takarítási akció: Szedni valóból nem volt hiány

Akt.:
Takarítási akció: Szedni valóból nem volt hiány
Szombat délben mintegy nyolcvanan – többségében gyerekek és fiatalok – vettek részt Érmihályfalván a Bihari Naplóban is meghirdetett önkéntes takarítási akcióban.

A Föld Napja alkalmából meghirdetett takarítási akcióra a vártnál kevesebben jelentek meg a városi park főbejáratánál, ők is többségében diákok voltak. Az iskolák mellett képviseltette magát még a Városháza, a Zöld Kommandó, az Érmellék 2009 Fotóklub, az önkéntes tűzoltók, az ÉRMISZ, az Aegis Ephebum Egyesület, az Aladin Hero Team is.

A megjelenteket Karsai Attila alpolgármester köszöntötte, majd a többi szervezővel együtt eldöntötték, hogy a létszám legfeljebb két csoport alakítására elég – ezeket erdőszélekre, a Pásztorgazra, illetve az Iskola utcára irányították. Szedni valóból nem volt hiány – a környék lakosai érdeklődve, de a munkába nem bekapcsolódva figyelték a történéseket. Aki megkérdezte, hogy mi is történik, annak volt, aki meg is mondta: jöttünk összeszedni az önök által szétdobált hulladékot.

Tettenérés

Az egyik helyszínen tettenérésre is sor került: egy szekér éppen akkor érkezett meg egy “szállítmányt” fuvarozva – a szekeres hétfőre kapott “meghívást” a Városházára, büntetés befizetésére. Az út szélen, az erdőben minden elképzelhető lom volt: háztartási hulladék, építkezési törmelék, használt pelenka, kopott autóabroncs, kiszuperált tévé, pillepalack, rossz cipő. Az akcióban részt vettek 450 darab 130 literes műanyag zsákot töltöttek meg, ezek elszállításáról egyik helyen egy kukásautó, másikon egy utánfutós traktor gondoskodott. Karsai Attila alpolgármester utólag elmondta: több résztvevőre számított, főleg, hogy jó idő volt, arról nem is beszélve, hogy szavak szintjén mennyien sürgetik a tiszta környezet megteremtését. Az ilyen akciók akkor lennének igazán hasznosak, ha gyakrabban lehetne sort keríteni rájuk, illetve, ha az összeszedett szemét helyén nem teremne rövidesen másik.

Rencz Csaba