Tájékoztató a Kis és Közepes Vállatoknak

Bihar megye – Szombaton Ovidiu Silaghi a kis és közepes vállalatok, turisztika és a kereskedelem minisztere tájékoztatót tartott a Bihar Megyei Ipari és Kereskedelmi Kamaránál a támogatási,és exportlehetőségekről.

A Kereskedelmi és Iparkamaránál Cornel Popa liberális képviselő társaságában megjelent miniszteren kívül jelen volt Livia Adam a minisztérium exporttámogatásokkal foglakozó igazgatója, Dan Baciu az Exim Bank fejlesztési Stratégiai és gazdaságpolitikai igazgatója, a Bihar Megyei Közpénzek felügyelőségének igazgatója Smaranda Enache Scridon és mások.

A viszonylag nagyszámú érdeklődőt és a vendégeket Ioan Micula a Kerskedelmi Kamara  elnöke köszöntötte, majd átadta a szót a miniszternek, aki elmondta, hogy a kis és közepes vállalatok versenyképességének növelésére, a mezőgazdság, turizmus fejlesztésére az elkövetkező 4 évben mintegy 62 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást lehet megpályázni, de a projektek költségéhez 30%- 70% önrésszel kell hozzájárulni. Fel lehet venni banki kölcsönt is, amit az állam garantál, de a pályázónak tulajdonképpen előre meg kell szereznie a projekt költségének 115 sázalékát, mert a költségtérítés csak a projekt befejezés után várható, de hat hónapig még ezután is fenn kell maradjon egy 15 százalékoz garanciaalap. Egy kis vagy közepes vállalat 1,5 millió euró értékű projektet nyújthat be. A Román Kereskedelmi Banktól felveheti erre a 40 százalékos önrészt, aminek visszfizetését az országos garanciaalapból fedezheti. Az Exim Bank is segít, mondta annak gazdaságpolitikai igazgatója Dan Baciu. Vannak más támogatási formák is kisvállaltoknak, tanulmányozni lehet a finanszírozási útmutatót.

Az EU pénzeket nem könnyű lehívni, nagy a bürokrácia, de megéri az erőfeszítést. Ha nem megy egyedül, meg kell fizetni egy szkértőt, mert annak költsége elszámolható, mondta a miniszter.

Szó esett még a kis és közepes vállatok tőkésítéséről, Livia Adam pedig az exporttámogatásokról beszélt, amire szintén lehet biztosítást kötni az Exim Bankkal arra az estre, ha nem fizet a megrendelő.

Albert Ferenc