Tájékoztató a bejegyeztetési illetékről

Bihar megye – Mircea Ghitea Prefektus pénteken sajtótájékoztatót hívott össze az e hónap elsején hatályba lépett autóbejegyeztetési illeték kapcsán.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Román Autójegyzék (RAR) Bihar megyei Fiókjának és a Bihar Megyei Közpénzek Igazgatóságának, valamint a forgalmi engedélyek és jogosítványtok kiadásával foglalkozó megyei hivatalnak vezetője is.

A környezetszennyezési illetéknek átkeresztelt, első autóbejegyeztetési illetéket január elsejétől hatályba lépő 50-es sürgősségi kormányrendelettel vezették be hosszú vita után. Ezt az államkincstárhoz kell befizetni a Román Autójegyzéknél a kocsi azonosítókönyvébe beirt szennyezési besorolás függvényében, de sokan mentesülnek a befizetés alól, mint: a diplomaták, a súlyos mozgássérültek, a hadsereg, biztonsági szervek, rendőrség, csendőrség, tűzoltók, határrendészek. Nem kell fizetni mentőautók, a múzeumi értéket képviselő autók, a tanintézmények, kultúrális intézmények közigazgatási szervek, szakszervezetek, nonprofit szervezetek álltal külföldről ajándékba kapott kocsik után, a traktorok és több más kategória után. A dieselmotoros járművek után, ha fel vannak szerelve füstszűrővel 25 százalékkal kevesebbet kell fizetni.

Az Euró 3,4,5,6 szenyezési kategóriába tartozó motorral felszerelet autók, s minden olyan autó azonosító könyvébe, melynek az 5. rubrikában C, J, vagy U betű szerepel be kell íratni a széndioxidkivbocsátási hányadost is, ha ez még nincs beírva, ugyanígy az I és B betűsöknél, de az utóbbi estben már a járművel együtt kell megjelenni a RAR-nál.

Ha a július elsejétől érvényes törvényszrint befizetendő illeték kisebb, mint a már első bejegyzési illetékként fizetett be valaki 2007 január elseje óta, akkor  kérheti a különbözet visszafizetését. Július 3-áig, vagyis mindössze három nap alatt 213 személy kért a különbözet visszatérítését. Megyénkben a rég bejegyeztetési illetékből 38 millió új lej folyt be az államkasszába, pontosabban a környezetvédelmi alapba 2008 július elsejéig, tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Albert Ferenc