Tájékoztatni kell a szavazási lehetőségekről

Marian Muhuleţ, a Központi Választási Iroda (BEC) szóvivője
Marian Muhuleţ, a Központi Választási Iroda (BEC) szóvivője
Muhuleţ: a táblagépkezelőknek kötelességük tájékoztatni a választókat, hogy egyik vagy mindkét választáson szavazhatnak.

A választókörzetben a táblagépkezelőnek kötelessége tájékoztatni a választókat, hogy mindkét szavazáson szavazhatnak vagy csak egyiken – az európai parlamenti választáson vagy a referendumon – és ennek megfelelően kell kipipálnia a választó opcióját az online informatikai ellenőrző rendszerben (SIMPV), amely a részvételt figyeli, és amelynek segítségével megelőzhető a többszöri szavazás – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Marian Muhuleţ, a Központi Választási Iroda (BEC) szóvivője.

Muhuleţ kitért egy bejelentésre, amely azzal kapcsolatos, ahogyan a számítógép-kezelő és a szavazókörzet elnöke tájékoztatja a szavazókat a szavazási lehetőségekről.

A szóvivő emlékeztetett a BEC vonatkozó döntésére, amelynek értelmében amennyiben a választópolgár személyi igazolványának beszkennelését vagy személyi adatainak a rendszerbe való bevezetését követően az semmi rendellenességet nem jelez, a táblagépkezelőnek tájékoztatnia kell az illetőt, hogy – belátása szerint – részt vehet mindkét szavazáson vagy csak egyiken.

A szóvivő szerint a BEC a SIMPV rendszeren keresztül vasárnap reggel üzenetet küldött a szavazókörzetekbe kihelyezett összes táblagépre, illetve a szavazókörzeti elnökök mobiltelefonjára, amelyben emlékezteti őket arra a kötelességükre, miszerint tájékoztatniuk kell a választókat, hogy részt vehetnek csak az egyik vagy mindkét szavazáson.

www.agerpres.ro