Tájékoztatást kér Dăncilă Junckertől arról, hogy az EB miért érdeklődik a nagykorrupciós ügyekben indított bűnvádi eljárásokról

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
Tájékoztatást fog kérni a román miniszterelnök Jean-Claude Junckertől arról, hogy az Európai Bizottság miért érdeklődik az igazságügyi minisztériumnál a nagykorrupciós ügyekben indított bűnvádi eljárásokról.

Viorica Dăncilă a szerdai kormányülés elején kifejtette, az igazságügyi minisztérium megerősítette, hogy az EB többször is információkat kért a nagykorrupciós dossziékról, ezért levélben szándékszik magyarázatot kérni erre Junckertől.

A kormányfő emlékeztetett, a napokban megjelent a sajtóban egy 2012. október 10-i keltezésű, az Európai Bizottságnak tulajdonított dokumentum, amelyben akkor folyamatban lévő bűnvádi eljárásokról érdeklődtek. “Ami ennél is súlyosabb, hogy abban a levélben név szerint említettek személyeket, tájékoztatást kérve az őket érintő per állásáról és a további követendő lépésekről” – mondta Dăncilă.

Hozzátette: a dokumentum megjelenését követően tájékoztatást kér az igazságügyi minisztériumtól arról, hogy 2012 és 2018 között érkezett-e még hasonló igénylés az EB részéről. A tárca csütörtök reggeli válasza értelmében volt még példa arra, hogy ehhez az eljáráshoz folyamodott a Bizottság.

“Ezért úgy döntöttem, hogy a nap folyamán levelet intézek az EB elnökéhez, Jean-Claude Junckerhez, amelyben részletes tájékoztatást kérek erről az eljárásról, amelyet teljesen alkalmatlannak tartok, és amely nincs összhangban az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus által előírtakkal” – fogalmazott.

www.agerpres.ro