Tájékoztatás és aláírásgyűjtés

Meleg Vilmos, Botházy Nándor és Pető Dalma a tegnapi tájékoztatón. A szerző felvétele
Meleg Vilmos, Botházy Nándor és Pető Dalma a tegnapi tájékoztatón. A szerző felvétele
Tegnaptól a nagyváradi Sétáló-utcán, a Holnaposok szoborcsoport mellett is alá lehet írni a Minority SafePack kezdeményezést, erről tartott tájékoztatást Botházy Nándor és Pető Dalma.

Tegnap délelőtt kezdték az aláírásgyűjtést szabadtéren is, eddig sikeresnek bizonyult, néhány óra alatt körülbelül 50-en írták alá a kezdeményezést, tájékoztatott minket Botházy Nándor, a váradi RMDSZ ügyvezetője. A Minority SafePack tulajdonképpen egy állampolgári kezdeményezés, melyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), Vincze Lóránt elnök vezetésével azért indított el, hogy ezáltal arra kényszerítsék az Európai Uniót, hogy megoldást találjanak a kisebbségek védelmére. Az RMDSZ célja az, hogy Erdély szinten a szükséges 1 millió aláírásból 300000 összegyűjtsön, ebből Nagyvárad 5000-et magára vállalt. Az aláírásgyűjtés már folyt, az RMDSZ székházban jelenleg és a továbbiakban is lehetséges, azért vitték ki az utcára is a tájékoztatást, hogy minél több ember értesüljön a kezdeményezésről, és annak jelentőségéről. A Sétáló utcai stand jövő hét csütörtökig tart nyitva, reggel 10 és délután 5 óra között, amennyiben nem esik az eső. A standnál az érdeklődőket az önkéntesek tájékoztatják.

Regisztráció

A standnál lehetőség van arra is, hogy a magyar állampolgársággal rendelkezők regisztráljanak a jövő évi magyarországi parlamenti választások részvételéhez. Az RMDSZ elvállalta, hogy segítséget nyújt mind a regisztrációban, mind a kitöltött szavazólapok postázásában. Amennyiben a regisztrációs folyamat sikerrel jár a kitöltők értesítőt kapnak a megadott lakcímre, illetve ugyanoda megérkezik a szavazólap is, várhatóan 2018 februárjában. A magyarországi parlamenti választások várhatóan 2018. április 8-án lesznek. Fontos, hogy az erdélyi magyarok szavazzanak, mivel lényeges, hogy olyan kormány irányítsa Magyarországot, amely számára fontos az erdélyi magyarok sorsa, mondta el Pető Dalma városi tanácsos.

Adakozás

A stand multifunkcionalitása abban is megmutatkozik, hogy ugyanott ,,téglajegyeket” is lehet vásárolni, az adakozásról Meleg Vilmos, a váradi RMDSZ elnöke beszélt. Jelenleg a Szent László szobor megvalósításához gyűjt a Bihar megyei és a nagyváradi RMDSZ. Meleg Vilmos elmondta, hogy bár óriási összegre van ahhoz szükség, hogy a szobor elkészüljön, megközelítőleg 250000 euró kellene, mégis minden apró segítség jól jön. A standnál 5, 10, 50 lejes téglajegyeket lehet vásárolni, melyekről számlát is adnak. Természetesen ennél nagyobb összegű adományt is elfogadnak. A tervek szerint a szobrot a nagyváradi várban fogják valahol elhelyezni, erről még egyelőre nem lehet többet tudni, mondta el Meleg Vilmos, majd hozzátette, hogy aki akár néhány lejjel adakozik, az is elmondhatja majd magáról, hogy részese volt ennek a nagyszabású projektnek.

Törő Enikő