Tájékoztatás a kezelésről

Közvita tárgyát képezi jelenleg az a tervezet, amely egyebek mellett előírja: az orvosoknak informálniuk kell a beteget az adott bántalomra használatos kezelésről, az ajánlott készítmények hatásáról, továbbá arról, hogy ez menniybe fog kerülni.

Amennyiben a beteg nem tudja állni a kezelés önköltségi részét, az orvos olcsóbb gyógyszereket is ajánlhat, áll a tervezetben, mely kiegészítené az orvosi ellátásra vonatkozó idei keretszerződés metodológiáját.

Miután a beteg eldöntötte, hogy melyik kezelést szeretné folytatni, az orvos kiállítja a receptet. Ezen feltünteti a gyógyszer hatóanyagának nemzetközi elnevezését, s zárójelben az adott készítmény kereskedelmi nevét is. Lucian Duță, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke szerint ezzel a rendelkezéssel szeretnék előkészíteni az elektronikus recept júniusra tervezett bevezetését, mely a receptek áttekinthető nyilvántartását teszi lehetővé.

A tervezet egyúttal azt is előírja: ha a krónikus beteg a betervezett időpont előtt igényel egészségügyi szolgáltatásokat, akkor a háziorvosoknak, illetve a szakorvosoknak joguk van ezekért fizetséget kérni. Ezekban az esetekben a háziorvosok nem térítéses receptet, illetve az egészségbiztosítási rendszeren belül használatos küldőcédulát töltenek majd ki.

Címkék: , ,