Tájak, városok madártávlatból, fotósszemmel

Tájak, városok madártávlatból, fotósszemmel
Bihar megye – Ovidiu D. Pop nagyváradi fotóművész Biharország című kiállításának megnyitójára került sor az elmúlt szombaton Érmihályfalván. Ez volt a 10. olyan esemény, mellyel a fotóművészetet igyekezne népszerűsíteni a városban a helyi fotóklub.

 

 

A kiállítás házigazdájaként a helyi Érmellék 2009 Fotóklub igyekezett népszerűsíteni az eseményt plakátokon, és mintegy 60 személyre szóló meghívót is kézbesítettek. Ezen felül a Facebook közösségi oldalon is hirdették, ahol több száz üdvözlést és érdeklődést kifejező megnyilvánulást, úgynevezett lájkot kaptak. Ennek ellenére mintegy 50-en jelentek meg Ovidiu D. Pop nagyváradi fotóművész Biharország című kiállításának megnyitóján, a Padlás Galériában. Ebben tulajdonképpen nincs semmi meglepő – sajnos, csupán ugyanazokkal az arcokkal lehetett találkozni most is, akik a hasonló események iránt mindig érdeklődnek. A megjelenteket Bíró Károly, a helyi fotóklub elnöke köszöntötte, elmondva, az volt a 10. olyan, a klub által rendezett esemény, mellyel a fotóművészetet igyekeznének népszerűsíteni a városban.

 

Repülőre szállt

 

Az érmihályfalvi “gyökerű” Ovi D. Pop beszédében a hobbiként művelt fotózásról beszélt, illetve a kiállított képet születésének körülményeiről. Láthattunk panoráma-, sőt, három dimenziós felvételeket is, utóbbiakhoz szemüveget is biztosítottak. A pannókon a legtöbb fotó légi felvétel volt, nagy részben Nagyváradról, de sok érmelléki településről – köztük Érmihályfalváról – is. Ezekkel kapcsolatban elmondta: kilenc alkalommal szállt bérelt repülőgépre, hogy cége számára légi fotókat készítsen Bihar megye városairól, falvairól, hogy azokat igény esetén akár forgalmazza is. Mint érdekességet említette, hogy egy alkalommal azt is megtapasztalta, milyen az, amikor légörvénybe kerül a repülő, és a lezuhanás rémképe is felsejlik… Az eseményen közreműködött a Bartók Béla Citerazenekar, és tea, üdítő, pogácsa valamint akár mézes pálinka fogyasztása közben lehetett nézegetni a képeket, illetve megbeszélni például, milyen érdekes és más egy ismert táj vagy városrészlet, ha azt madártávlatból látja az ember. A tárlat anyaga a hónap végéig marad Érmihályfalván.

Rencz Csaba