Tagtoborzó az idő szorításában

Bihar megye – A Caritas Hitelezőinek Bihar megyei Egyesülete hétfőn bevallottan tagtoborzáz céljából tartott gyűlést a Városi Művelődési Házban.

Mindössze vagy ötvenen jelentek meg a Brassó megyei Törvényszék által jóváhagyott hitelezői listán szereplő 262 bihar megyei személy közzül, ezek egy része is ott helyben adta le belépési nyilatkozatát, amivel 150-re bővült a tagság száma, de állítólag csak 32 személynek van rendben minden a bíróság által megkövetelt irata. Ahhoz, hogy a hitelmegtérítési pert elindíthassák, a Bíróság ne utasítsa el a keresetet, a 85-ös csődtörvény 15-ös paragrafusa szerint 212 tagra lenne szükség, vagyis a hivatalosan elfogadott hitelezők 30 százalékára, méghozzá olyanokra , kiknek már a bíróság elfogadta hitelmegtérítési kérelmét, s ezt bizonyítani is tudják. Ezek dossziéjukban szeptember 3-a előtt a hitelkövetelési per kezdete előtt 10 nappal le kell adják a személyazonossági igazolványuk másolatát, a perkökltségként befizetett 342 ezer lejről szóló nyugtát, a Caritasba befizetett összegről szóló nyugta fénymásolatát, a frissen beiratkozottaknak pedig fizetniük kell még 10 új lej beiratkozási díjat, és havonta 5 új lej tagsági díjat.

A tagság létszámát mihamarabb minimum 212-re kell szaporítani, míg ki nem futnak a 10 éves elavulási időből. Eddig már volt hat perhalasztás, 2 felfüggesztés, többre ne számoljanak, jelentette kia Törvényszék elnöke. Amit szeptember harmadikán fel tudnak mutatni, az alapján döntenek. Mivel az eddigi ügyvédjük jóformán semmit nem csinált, Vesa Dorel személyében új ügyvédet kerestek, aki elmondta, hogy jelenleg legfontosdabb tennivaló, hogy meglegyen a 212-es létszámú kvórum. Volt aki javasolta, hogy fogadják be azokat is akik vesztesek ugyan, de nem léptek fel hitelezőként. Ezt már megpróbálták, de elutasította a bíróság, mondta Damian Gheorghe elnök. Más azt javasolta, hogy fogadják be azt a 9 személyt, akik a Strasszburgi Nemzetközi Bíróságon keresi ma igazát Caritas ügyben, de azt sem lehet. Vonják be azokat a listán szereplőket akik más megyékben élnek. Nehéz és reménytelen, ha a Bihar megyében élőket sem tudják megszólítani. Végül abban egyeztek meg, hogy azok a listán szereplők, akik még nem egyesületi tagok, de szeretnék visszakapni pénzüket, e héten szerdán 8-10 óra között, vagy jövő héten csütörtökön 8-11 óra között jelentkezzenek az elnöknél a fentebb felsorolt iratokkal a Republicii utca 6 szám alatt és iratkozzanak be az  Egyesületbe. Jelentkezni  lehet a 41.02.59, vagy 41.38.28-as telefonszámon.

Albert Ferenc