Tadic megköszönte Romániának a Koszovó ügyében tanúsított magatartást

Tadic megköszönte Romániának a Koszovó ügyében tanúsított magatartást
Boris Tadic szerb elnök megköszönte csütörtökön Bukarestben román kollégájának Románia Koszovó ügyében tanúsított magatartását.

A szerb államfő egynapos látogatásra érkezett Romániába, ahol Traian Basescu elnökkel találkozott. Tadic a román képviselőház elnökével, Bogdan Olteanuval is megbeszélést folytat.
A Basescu elnökkel tartott tárgyalása utáni közös sajtóértekezleten Tadic hangsúlyozta: Szerbia továbbra is békés eszközökkel, “jól meghatározott stratégiai terv alapján” fog küzdeni területi épségének megőrzéséért, ugyanakkor nem mond le európai jövőjéről. Hozzátette: “soha nem fogják elismerni Koszovó függetlenségét”, de kizárta mindenféle katonai fellépés lehetőségét.
Kifejtette: a szerb nép nehezen elviselhető pillanatokat él meg, amikor több állam is elismeri Koszovó függetlenségét. Jelezte: csökkentik a diplomáciai kapcsolatok szintjét azokkal az államokkal, amelyek elismerik a tartomány önállóságát, de ez nem jelenti majd Szerbia elszigetelődését.
Basescu is alapvető fontosságúnak nevezte azt, hogy Szerbia elkerülje az elszigetelődést. Arra ösztönözte a szerb politikusokat, hogy minél többet tárgyaljanak az európai államok vezetőivel, s találják meg a kommunikációs csatornákat Pristinával, elsősorban a Koszovóban élő szerb kisebbség jogainak védelme érdekében.
Románia első embere azt kívánta a szerbeknek, hogy tegyék túl magukat minél hamarabb a mostani nehéz időszakon, és összpontosítsák erőfeszítéseiket az EU-csatlakozás megvalósítására. Egy EU-tagállam államfőjeként megerősítette, hogy az Európai Unió támogatja Szerbia csatlakozását az európai közösséghez.