"Táborváltás" Tusnádfürdőn: az EU-tábor után kezdődik "Tusványos"

“Táborváltás” zajlik Tusnádfürdőn, azon a helyszínen, ahol a hétvégén befejeződött az EU-tábor, kedden este pedig kezdődik a XIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amely hagyományosan a “Tusványos” nevet viseli.

A múlt heti EU-tábort a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ifjúsági szervezetének, a Magyar Ifjúsági Értekezletnek (MIÉRT) a szervezésében rendezték, társszervező volt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) is.
A fő téma a múlt héten is a romániai magyarság általános helyzete volt, akárcsak e közösség politikai képviseletének jövője, mind országos parlamenti, mind helyi és megyei önkormányzati szinten. A rendezvényeken jelen voltak az RMDSZ-nek a legutóbbi helyhatósági választásokon indult – győztes vagy vesztes – jelöltjei, akik részben a választási kampány tanulságait vonták le, előre tekintve az őszi parlamenti választásokra is.
Felszólalt mások mellett Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, vagy Borbély László miniszter, akinek nem sikerült nyernie a marosvásárhelyi polgármesteri székért folytatott küzdelemben román ellenfelével szemben.
A tusványosi programban is szerepelnek e nevek, bár az előző évek tapasztalata azt mutatja, hogy a szabadegyetem programja sokszor az utolsó pillanatban változik. Hétfőn például kiderült, hogy Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke mégsem tart közösen előadást, a találkozóra talán másutt kerül sor.
Ami Tusványost illeti, az idén első ízben a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), az RMDSZ-en kívüli ifjúsági szervezet a főszervező. A vasárnapig tartó tábor munkájában az idén is számos romániai és magyarországi politikus vesz részt. Orbán Viktor Fidesz-elnök szombati beszédét ismét nagy várakozás előzi meg, ezúttal Európa és az autonómia lesz a téma. Most is Tőkés László és Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke foglal majd helyet vele együtt a pódiumon.
Néhány előadás és beszélgetés címe: “Nemzeti és társadalmi szolidaritás – Magyar és román EU-integráció alulnézetből”, “Szülési fájdalmak – Erdélyi TV”, “Dübörgő gazdaság, távolodó eurozóna – térségi tapasztalatok”.
Az emberi jogok és kisebbségvédelem Európában címet viselő vitán olyan rangos személyiségek vesznek részt, mint Martonyi János egyetemi tanár, volt külügyminiszter, Gál Kinga és Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselők.
Gazdag lesz a kulturális műsorkínálat, többféle stílust akarnak megjeleníteni, kezdve a dzsessztől, a népzenétől és a rockzenétől egészen a drum and bass-ig. Fellép például a KFT, a Hot Jazz Band, az Anima Sound System, valamint Deák Bill Gyula is.